Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Vēža nodaļas rekonstrukciju Bērnu slimnīcā cer sākt līdz gada beigām

Miljons eiro ar simt tūkstošu astīti - Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) vēža nodaļas remontam labdarības akcijas Saulainas dienas ietvaros izdevies piesaistīt vairāk par izvirzīto mērķi. Lielāko ieguldījumu - 785 tūkstošus eiro - snieguši ziedotāji: privātpersonas, virkne uzņēmumu, organizāciju, izglītības iestāžu un mākslinieku, kuri ne vien ziedoja paši, bet ar savu darbu palīdzēja piesaistīt vēl vairāk līdzekļu. Savukārt valsts telpu renovācijai piešķīrusi 333 tūkstošus eiro.

"Bez tik lielas pleca sajūtas pusotra gada tas diez vai būtu izdevies!" prieku neslēpj Bērnu slimnīcas fonda (BSF) valdes priekšsēdētāja Liene Dambiņa. Viņa uzskata, ka grūtākais ceļa posms ir aiz muguras: "Cilvēki tikai tagad atklāj, ka īsi neticēja, ka visu summu izdosies savākt - pusotrs gads ir samērā īss laiks. Labi vien ir, ka savas šaubas neizrādīja pašā sākumā, jo tad, iespējams, arī citi būtu nolaiduši rokas. Jāsaka, ka bez ziedotājiem līdz nodaļas rekonstrukcijai nebūtu iespējams tikt vairākus gadus."

Līdz plašām, ērtām telpām mazo pacientu veselībai būs nepieciešamas vēl daudzas darba rokas. Vairākus mēnešus tās pieliktas nodaļas projekta izstrādei - kopā ar tehniskajiem speciālistiem strādā ārsti, virsmāsas un bērnu vecāki. "Viena puse ir mājīgums un ērtības, bet otra, - ārstēšanas process. Projekta izstrāde ir ļoti darbietilpīga, jo tajā jāņem vērā simtiem nianšu - no sliekšņu augstuma un rozešu drošuma līdz palātu izkārtojumam. Regulārajās plānošanas sapulcēs ejam cauri visiem rasējumiem, tos papildinot ar vecāku izteiktajām vēlmēm un ārstu norādītajām nepieciešamībām," praktisko pusi skaidro BKUS pārstāve Romēna Namniece. Pielikt punktu projekta noslīpēšanai paredzēts vasaras sākumā, kam sekos ekspertīze un iepirkuma izsludināšana par būvdarbu veikšanu. "Rēķināmies, ka tas var aizņemt vairāk laika, nekā gribētos, taču ceram, ka būvdarbus izdosies sākt līdz šā gada beigām," atklāj L. Dambiņa, piebilstot, ka ekspertīzes veikšana un celtniecības darbi ir būvnieku iespēja ziedot: "Katrs ietaupījums atradīs citu svarīgu pielietojumu, jo vajadzību slimnīcā ir ļoti daudz." Jāpiebilst, ka vēža nodaļas vajadzībām tiks renovēta nevis esošā, bet blakus ēka, kas savienota ar daudzfunkcionālo korpusu.

Lai Hematoonkoloģijas nodaļas pacienti jau šodien atveseļotos drošākos un ērtākos apstākļos, no 1. maija viņi uz laiku pārcelsies uz nesen renovēto astoņstāvu ēku. "Līdz jaunās nodaļas rekonstrukcijai veicot šīs pārmaiņas, bērniem un personālam nebūs jāmēro ceļš ārpus slimnīcas telpām, lai nokļūtu uz izmeklējumiem, kā arī viņi veseļosies piemērotos apstākļos," skaidro BKUS valdes priekšsēdētāja Anda Čakša. Kā viņa Dienai minēja iepriekš, māja, kurā pēdējos gados ārstējušies ar vēzi slimie bērni, pēdējo remontu bija piedzīvojusi pirms 15 gadiem: "Tā toreiz bija prioritāte, tāpēc tika izremontēta pirmā. Bet pienāk mirklis, kad viss atkal jādara no jauna, turklāt tajā laikā nebija modernu materiālu, piemēram, mitruma aizturēšanas profilaksei. Parastā situācijā pelējums uz logu ailēm nav nekas briesmīgs, bet pacientiem ar pazeminātu imunitāti tas ir riska faktors." Tomēr gan A. Čakša, gan Hematoonkoloģijas nodaļas virsmāsa Anna Mihno uzsvēra, ka nevis pelējums atsevišķās palātās, bet gan sadzīves apstākļu kopums ir galvenais iemesls, kāpēc nepieciešamas jaunas telpas. Daudziem pacientiem līdzās ir vecāki, tomēr esošajā nodaļā visiem ir daudz par šauru, un labu pašsajūtu ilgajā uzturēšanās laikā nevairo sadzīviskās neērtības - uz divām vannas istabām veidojas rindas, vairumā palātu nav atsevišķu labierīcību, bet gājiens uz gaiteņa kopējo tualeti bērnam ir vesels pārbaudījums, jo nereti līdzi jāvelk sistēmas turētājs, kas jāpārceļ pāri visiem sliekšņiem.

Kāds no vēža veidiem Latvijā ik gadu tiek diagnosticēts 40-50 bērniem. Viņiem un vecākiem tas nozīmē pārcelšanos uz dzīvi slimnīcā, kur jāpavada no pāris mēnešiem līdz pat pusgadam. Daudziem pacientiem ārstēšanās bieži vien nepieciešama atkārtoti, līdz ar to Hematoonkoloģijas nodaļā gadā notiek aptuveni 900 mazo slimnieku ārstēšanas epizodes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas