Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

VI neiesaka peldēties pie Salu tilta un pie Putnu novērošanas torņa

Veselības inspekcija neiesaka iedzīvotājiem peldēties pie Salu tilta un pie Putnu novērošanas torņa Rīgas Latgales priekšpilsētā, jo ir saņēmusi informāciju par neatbilstošu Daugavas ūdens kvalitāti šajās vietās, portālu Diena.lv informēja Veselības inspekcijas pārstāve Dace Vīksna.

Peldūdens kvalitātes pārbaudes tika veiktas četrās neoficiālās peldvietās Daugavā - pie Salu tilta, pie Putnu novērošanas torņa, pie Grāpju pussalas un pie 7.līnijas Dārziņos.

Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūtā Bior veikto pārbaužu rezultāti liecina, ka pie Salu tilta Daugavā ir paaugstināts mikrobioloģiskais piesārņojums - enterokoki, bet pie Putnu novērošanas torņa ir konstatēta zilaļģu "ziedēšana". Savukārt Daugavas ūdens kvalitāte pie Grāpju pussalas un pie 7. līnijas Dārziņos vērtējama kā atbilstoša un peldēties atļauts.

Paaugstināts enterokoku skaits liecina par iespējamu fekālā piesārņojuma klātbūtni ūdenstilpē, kas, savukārt, jutīgām iedzīvotāju grupām var veicināt dažāda veida ādas un gļotādas iekaisumu attīstību, kā arī šāda peldūdens norīšanas gadījumā - kuņģa - zarnu trakta infekcijas.

Zilaļģu toksīnu izraisītas saindēšanās pazīmes veseliem, pieaugušiem cilvēkiem tiek novērotas reti. Lielākā riska grupa ir mazi bērni un vecāki cilvēki, kuru jutība ir paaugstināta. Visbiežāk, peldoties ūdenī, kurā savairojušās zilaļģes, tiek iegūtas alerģiskas reakcijas - ādas un gļotādu iekaisumi. Smagākos gadījumos var būt arī organisma vispārējs vājums, spontāna muskuļu saraušanās, gremošanas un elpošanas darbības traucējumi.

Veselības inspekcija aicināja iedzīvotājus rūpīgi pārdomāt peldvietas izvēli, jo neoficiālajās peldvietās regulāras valsts finansētas peldūdens kvalitātes pārbaudes netiek veiktas. Tāpat inspekcija aicina iedzīvotājus drošai peldei izmantot kādu no Rīgas vai Jūrmalas oficiālajām peldvietām.

Inspekcijas pārstāvji atgādināja, ka pirms peldēšanās neoficiālās peldvietās peldūdens jānovērtē vizuāli un uzmanība jāpievērš vairākām pazīmēm - netipiskai ūdens krāsai vai smaržai, noturīgām putām, atkritumiem ūdenī, naftas produktiem un ūdens "ziedēšanai".

Ja peldvietās tiek novērotas iepriekš minētās parādības, vai rodas aizdomas, ka peldūdens kvalitāte ir pasliktinājusies, iedzīvotāji ir aicināti par to informēt Veselības inspekciju, aizpildot anketu, kas atrodama Veselības inspekcijas mājas lapā www.vi.gov.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks

Šodien stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks, paredzot papildu reisus Tukuma, Skultes un Aizkraukles dzelzceļa līnijās, informēja AS Pasažieru vilciens (PV) pārstāvji.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas