Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Vienam arguments, citam nē

Vai laikā, kad cilvēki Covid-19 ierobežojumu rezultātā paliek bez darba un iztikas līdzekļiem, ir solidāri palielināt algas augstākajām valsts amatpersonām? Lai gan publiskajā telpā plašu rezonansi izsauca ziņa par algas un reprezentācijas izdevumu pieaugumu Valsts prezidentam Egilam Levitam, kurš pagājušajā piektdienā tomēr pārdomāja, darba samaksas kāpums nākamgad paredzēts arī premjeram, ministriem, tiesnešiem, prokuroriem un citiem valsts pārvaldes darbiniekiem un iestāžu vadītājiem.

Saeimas deputāta algas apmērs gan saglabāsies līdzšinējais, jo tautas kalpu darba samaksas pieaugums tika iesaldēts jau pērn.

Pārsniegs 5000 eiro

Automātisku ikgadēju atalgojuma pārskatīšanu atbilstoši vidējās algas izmaiņām valdības locekļiem un ministriju parlamentārajiem sekretāriem, Saeimas un pašvaldību deputātiem, kā arī virknei Saeimas ievēlēto, apstiprināto un iecelto amatpersonu paredz likums. Valsts kancelejā Dienai apliecina, ka premjeram Krišjānim Kariņam (JV) atlīdzība 2021. gadā pieaugs no 4814 eiro līdz 5055 eiro, un papildu tam nepieciešami 3589 eiro, savukārt ministra algas kāpumam no 4570 līdz 4798 eiro papildu vajadzīgi 44 136 eiro, bet parlamentāro sekretāru mēnešalgas kāpumam no 3545 līdz 3722 eiro – 2636 eiro. Papildu 1003 eiro pieprasīti Ministru prezidenta reprezentācijas izdevumu palielināšanai no 1048 līdz 1132 eiro, bet 12 355 eiro – ministru reprezentācijas izdevumu kāpumam no 993 līdz 1072 eiro. Pieprasīti arī papildu līdzekļi piemaksu nodrošināšanai ministriem par cita Ministru kabineta locekļa aizvietošanu kopumā 5153 eiro apmērā. Tātad kopumā Valsts kanceleja ir papildu pieprasījusi 68 871 eiro.

Jānorāda, ka algas apmērs nemainās valsts un pašvaldību institūcijās nodarbinātajiem ierēdņiem un darbiniekiem, izņemot tos, kuru alga ir līdz 500 eiro – šāda summa nākamgad ir noteikta minimālajai algai, tādējādi nodarbinātais par pilnu darba slodzi nedrīkst saņemt mazāku summu. Tas nozīmē, ka ne ministriju valsts sekretāriem, Valsts kancelejas direktoram, Sabiedrības integrācijas fondā nodarbinātajiem un arī Pārresoru koordinācijas centra vadītājam mēnešalgu apmērs 2021. gadā nemainīsies.


Pelnīts pieaugums

2021. gada budžeta projektā sākotnēji tika paredzēts, ka izdevumi Valsts prezidenta atalgojumam mēnesī nepārsniegs 5960 eiro, bet reprezentācijas izdevumi – 1192 eiro. Taču Saeimas Budžeta komisija 13. novembrī atbalstīja priekšlikumu prezidenta algu palielināt līdz 6260 eiro, bet reprezentācijas izdevumus – līdz 1252 eiro. Tas izraisīja vētrainu reakciju publiskajā telpā, un pagājušajā piektdienā Valsts prezidenta kanceleja vēstulē Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājam Mārtiņam Bondaram (A/P) lūdza to tomēr nedarīt un atalgojumu saglabāt līdzšinējā apmērā, "ņemot vērā pašreizējo situāciju, ko negatīvi ietekmējusi Covid-19 vīrusinfekcijas izplatība". Gala lēmums jāpieņem Saeimai, izskatot budžeta likumprojektu.

Tikmēr premjers ar preses sekretāra Sandra Sabajeva starpniecību uz Dienas jautājumu, vai laikā, kad cilvēki Covid-19 ierobežojumu rezultātā paliek bez darba un iztikas līdzekļiem, ir solidāri palielināt algas premjeram un ministriem, atbild: "Ņemot vērā Covid-19 pandēmiju un tās ietekmi uz iedzīvotājiem un uzņēmumiem, valsts kopumā palielina budžeta izdevumus, lai sniegtu atbalstu tautsaimniecībai. 2021. gada budžeta projekts paredz palielināt atalgojumu mediķiem, skolotājiem, akadēmiskajam personālam, par vienu procentpunktu tiek samazināta valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu likme, lai paaugstinātu mūsu uzņēmēju konkurētspēju."

Arī Igaunijā un Lietuvā augstāko amatpersonu algas ik gadu tiek indeksētas. Piemēram, Igaunijas prezidentei, parlamenta spīkeram, premjerministram un Augstākās tiesas priekšsēdētājam alga šogad palielinājās par 8% – no 6183 līdz 6661 eiro, bet ministra alga ir 5662 eiro. Savukārt Lietuvā prezidents saņem virs 9000 eiro (pēc nodokļu nomaksas – vairāk nekā 5800 eiro), bet premjers – virs 5700 eiro (pēc nodokļu nomaksas – vairāk nekā 3300 eiro).


Algas iesaldē

Tikmēr Saeimas deputātu algas nākamgad nepieaugs. Saeimas Preses dienestā Dienai atgādina, ka parlaments jau 2019. gada 14. novembrī pieņēma grozījumus Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā, kas paredz deputātu algas līdz 13. Saeimas pilnvaru beigām iesaldēt 2019. gada līmenī. Līdz ar to Saeimas deputāta alga būs 2963 eiro (pirms nodokļu nomaksas). Papildu piemaksas gan paredzētas Saeimas prezidija locekļiem, komisiju, apakškomisiju un frakciju amatpersonām. 

Taču nākamgad pieaugs telpu īres un transporta izdevumu kompensācijas apmēri Saeimas deputātiem, un šim mērķim 2021. gadā papildus plānoti 49 478 eiro. Kopējo atlīdzības budžetu, salīdzinot ar 2020. gadu, tas gan nepalielināšot, jo 2020. gada budžetā bija paredzēti līdzekļi deputātu algu pieaugumam, bet, ņemot vērā Saeimas lēmumu algu kāpumu iesaldēt, šie līdzekļi tam netika izmantoti.

Jānorāda arī, ka nākamgad mainīsies algas noteikšanas principi Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB), kur algu līdz šim noteica tāpat kā citās tiešās pārvaldes iestādēs. Taču gan Satversmes tiesa, gan Valsts kontrole norādījusi, ka KNAB amatpersonu darbs ir pielīdzināms iekšlietu sistēmā strādājošo un prokuroru pienākumiem. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas