Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Viņķele: Esam gatavi sākt vakcinēšanu pret Covid-19 tiklīdz vakcīna nonāks Latvijā

Latvija ir gatava sākt vakcinēšanu pret Covid-19 faktiski nekavējoties pēc tam, kad vakcīna nonāks Latvijā, preses konferencē sacīja veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Kā vēstīts, Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena ceturtdien pavēstīja, ka vakcinēšanās pret Covid-19 Eiropas Savienībā sāksies 27.decembrī. Viņas preses sekretārs Ēriks Mamers žurnālistiem norādīja, ka vakcinācijas sākums ir atkarīgs no tā, vai Eiropas Zāļu aģentūra pirmdien apstiprinās farmācijas uzņēmumu Pfizer un BioNTech izstrādāto vakcīnu pret jauno koronavīrusu.

Viņķele šajā sakarā pauž pārliecību, ka Latvija būs gatava sākt vakcinēšanu tiklīdz vakcīnas nonāks Latvijā, vienlaikus piebilstot, ka vakcīnu Latvijā nonākšanas datums nav "administratīvi nosakāms, bet mēs visi ceram, ka reģistrācija notiks, tad kad notiks".

Viņa skaidroja, ka vakcīnu piegādi veiks pati kompānija, kas tās saražoja, proti, Pfizer un BioNTech, bet Latvijai savukārt būs jābūt gatavai saņemt šo vakcīnu piegādi un sākt vakcinēt iedzīvotājus.

Tāpat ministre atzīmēja, ka laika periods no vakcīnu nonākšanas Latvijā līdz vakcinēšanās sākšanai varētu būt kopumā viena diena. Atsaucoties uz Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāju Daci Zavadsku, ministre aicināja neradīt spiedienu un nesasteigt vakcināciju, jo, viņasprāt, šis process būtu jāsāk pēc iespējas ātrāk, tomēr tam arī jābūt drošam.

Pēc Viņķeles sacītā, šobrīd ir paredzēts saņemt 9000 Pfizer un BioNTech vakcīnas devu, nevis 12 000 devu, kā iepriekš tika pausts. Šāds vakcīnu devu apmērs ļautu vakcinēt līdz 4500 personu. Vienlaikus ministre atklāja, ka šo pirmo vakcīnu apmērs ir mainīgs, jo "ražotājam mainās jaudas". "Sākotnēji ražotāji bija solījuši lielāku daudzumu, bet tagad jau mazāku," skaidroja Viņķele.

Saņemot pirmās vakcīnas, Latvija nesekos, piemēram, Lielbritānijas pieejai un neveiks vakcinācijas paraugdemonstrāciju, bet gan sāks vakcināciju vienlaikus visās slimnīcās, kas tās saņems.

Jau ziņots, ka Zāļu valsts aģentūras direktors Svens Henkuzens iepriekš atklāja, ka no pirmajām BioNTech un Pfizer vakcīnām lielākā daļa tiks Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcai un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam.

Tāpat pirmo saņēmēju vidū būtu Daugavpils reģionālā slimnīcā un Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca. Tās saņemtu arī Vidzemes slimnīca, Liepājas reģionālā slimnīca, Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca, Jēkabpils reģionālā slimnīca, Rēzeknes slimnīca un Jelgavas pilsētas slimnīca.

Henkuzens atzīmēja, ka vakcinācijas procesā tiek paredzēts, ka sliktākajā gadījumā var notikt aptuveni 10-20% vakcīnu materiāla zudums. Kā iepriekš skaidrojuši speciālisti, tas saistīts ar to, ka vakcīnas tiks piegādātas par devu lielākos iepakojumos, un pēc atvēršanas var būt grūti nodrošināt to uzglabāšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas