Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

VM: Noticis kiberuzbrukums E-veselības sistēmai

Kā ziņo Veselības ministrija (VM) otrdien noticis kiberuzbrukums Nacionālā veselības dienesta informācijas sistēmai un E-veselībai

"Šodien plkst. 13.14. Nacionālā veselības dienesta informācijas sistēmai un E-veselībai ir noticis uzbrukums. Sadarbībā ar Lattelecom un dienestiem tiek darīts viss, lai sistēmas darbību atjaunotu," mikroblogošanas vietnē Twitter ziņo ministrija. 

Jāatgādina, ka otrdien veselības ministres Andas Čakšas padomniece e-veselības projekta jautājumos Ilze Āboliņa, noliedzot otrdienas rītā izskanējušas baumas, sacīja, ka E-veselības sistēma nav uzlauzta, un dati no tās nav noplūduši.

Preses brīfingā Veselības ministrijas valsts sekretārs Aivars Lapiņš norādīja, ka notika izkliedēts  pakalpojumatteices uzbrukums (Distributed Denial of service, DDoS - ang.v.), proti, viena sekundē sistēmai tika veikti 10 000 pieprasījumi. Datorsistēmas, kas veica uzbrukumu, atrodamas vai norāda, ka atrodas, vairāk nekā divdesmit dažādās valstīs. 

Šobrīd ministrijas rīcībā nav nekādas plašākas informācijas par uzbrukumu. Visa pieejamā informācija nodota tiesībsargājošajām iestādēm.

Brīdi, kad notika uzbrukums, sistēma tika atslēgta.

Jāpaskaidro, ka DDoS tipa uzbrukums ir paredzēts, lai traucētu sistēmas darbību, proti, vienā sekundē no neskaitāmām pasaules vietām tiek veikts pieprasījums konkrētajai sistēmai. Šie pieprasījumi pārsniedz darbību skaitu, ko sistēma var izpildīt, tādējādi konkrētā sistēma tiek "uzkārta". Šāda veida kiberuzbrukumu var salīdzināt ar ainu, kad veikalā pa vienām durvīm vienlaikus cenšas iekļūt simtiem cilvēku, vai simtiem cilvēku uzdod jautājumus vienai pārdevējai, tādējādi paralizējot darbu.   

Šāda tipa uzbrukumi tradicionāli tiek raksturoti kā salīdzinoši vienkārši un brutāli. Pats DDoS uzbrukums nedod iespēju ielauzties sistēmā, tādēļ nav pierādījumu, ka uzbrucēji būtu ieguvuši lietotāju datus. 

DDoS uzbrukumus mēdz arī izmantot kā protesta formu. 2013.gadā ASV tika iesniegta petīcija, lai šādi uzbrukumi tiktu legalizēti kā protesta forma, tie tika salīdzināti ar Occupy protestiem, kuru laikā cilvēki fiziski sapulcējas kādā vietā, lai nevardarbīgi traucētu tās normālo darbību, piemēram, kad 2011. gadā Ņujorkā aktīvisti veica Occupy Wall Street akciju.

NVD sistēmu, tostarp E-veselības sistēmas darbību atjaunoja plkst.15:56. Šobrīd sistēma strādā darba režīmā. Plašāka informācija par izmeklēšanas rezultātiem tiks sniegta tiklīdz tas būs iespējams.

Veselības ministrija atgādina, ka zāļu recepšu un darbnespējas lapu saņemšana iedzīvotājiem tiek nodrošināta arī sistēmas darbības traucējumu gadījumos. Ja sistēmas darbības, interneta, elektrības traucējumu vai citu tehnisku iemeslu dēļ ārsts nevar izmantot E- veselības sistēmu, viņš ir tiesīgs izrakstīt pacientam recepti papīra formā. Šīs receptes elektronizēšana jeb ievade E-veselības sistēmā tiek veikta aptiekā, tiklīdz tas ir iespējams.

Savukārt, ja nepieciešams atvērt darbnespējas lapu, ārsts var veikt atzīmi par tehniskiem traucējumiem pacienta medicīniskajā dokumentācijā un atvērt e-darbnespējas lapu nākamo piecu darba dienu laikā, norādot E-veselības sistēmā darbnespējas perioda pirmo dienu.

pievienota informācija par uzbrukumu, izskaidrota uzbrukuma tehniskā būtība

Top komentāri

pasakas no
p
NVD un v-ministrijas un nu Lattelekom. Jūsu e-veselība par iztērētiem 15 milj. vēl nav gatava darbam. Beidziet melot! Kādi hakeri???
melnais humors
m
Un ja nu NVD un Čakšas ministrija to uzbrukumu paši ir noorganizējuši? Arī tādu iespēju nevar izslēgt.
ļuļa
ļ
atzīstiet tak vienreiz, ka visa sistēma ir sūdīga un sauciet pie atbildības vainīgos! kas būtu, ja banku sistēmas šādi darbotos? tad gan politiķi uzreiz satrauktos.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas