Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Zakatistovam draud apsūdzība krāpšanā; viņš vainu noliedz

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) lūdzis prokuratūrai par krāpšanu lielā apmērā apsūdzēt Saeimas deputātu Ati Zakatistovu (KPV LV) un uzņēmēju Viesturu Tamužu, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija. Zakatistovs savu vainu noliedz.

Šis kriminālprocess sākts, pamatojoties uz procesa virzītāja lēmumu par cita KNAB kriminālprocesa sadalīšanu, norādīja KNAB.

Saskaņā ar aģentūras LETA arhīvā pieejamo informāciju, kā arī šodien KNAB izplatīto infografiku, kriminālprocesā, kurā lūgts apsūdzēt Saeimas deputātu Ati Zakatistovu un uzņēmēju Viesturu Tamužu, iespējams, iesaistīts arī uzņēmums Per capita.

KNAB inforgrafikā norādīts, ka izmeklēšanas laikā konstatēts, ka krāpšana, iespējams, izdarīta juridiskās personas interesēs. Šajā lietā sākts process piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanai juridiskajai personai. Krimināllikumā teikts, ka uzņēmumam tiesa var piemērot piespiedu ietekmēšanas līdzekli, ja nodarījumu juridiskās personas interesēs izdarījusi fiziskā persona, rīkodamās individuāli vai kā attiecīgās juridiskās personas koleģiālās institūcijas loceklis. Likumā paredzēti četri piespiedu ietekmēšanas līdzekļi - likvidācija, tiesību ierobežošana, mantas konfiskācija un naudas piedziņa.

No KNAB infografikas secināms, ka pirms 2016.gada 1.jūnija Zakatistovs vienojies ar Tamužu par naudas izkrāpšanu no juridiskas personas. Tāpat no vizuālā materiāla noprotams, ka Tamužs maldinājis juridiskas personas pārstāvi par Zakatistova konsultāciju nepieciešamību. LETA pērn jūnijā vēstīja, ka 2016.gada pavasarī Tamužs paziņojis koncernā ietilpstošam uzņēmumam, ka vēlas nolīgt Zakatistovu stratēģisku konsultāciju sniegšanai personīgi viņam kā padomes priekšsēdētājam.

Toreiz tika vēstīts, ka pēc Tamuža norādījuma ticis noslēgts līgums starp šo koncernā ietilpstošo uzņēmumu un SIA Per capita par konsultāciju sniegšanu. KNAB infografikā ietvertais vizuālais materiāls ļauj noprast, ka juridiska persona un Tamuža uzņēmums Zakatistova personā 2016.gada 1.jūnijā noslēdza līgumu par konsultāciju pakalpojumu sniegšanu juridiskai personai - faktiski Tamužam. Līgums atkārtoti noslēgts arī 2016.gada beigās, faktiski pagarinot iepriekš noslēgto līgumu.

Tāpat no KNAB izplatītā vizuālā materiāla noprotams, ka no 2016.gada 1.jūnija līdz līdz 2017.gada 1.jūnijam juridiska persona, uzticoties Tamužam, kopumā Tamuža uzņēmumam pārskaitījusi 26 620 eiro par līgumos noteiktajām konsultācijām, kuras, kā esot konstatēts izmeklēšanā, netika sniegtas. Pērn LETA ziņoja, ka uzņēmums atbilstoši līguma prasībām un SIA Per capita piestādītajiem rēķiniem pārskaitīja naudas līdzekļus un pievienotās vērtības nodokli uz SIA Per capita bankas kontu līdz brīdim, kad masu saziņas līdzekļos parādījās ziņas par partijas KPV LV līdera Artusa Kaimiņa, Zakatistova un Tamuža sarunām, kurās Zakatistovs paziņoja, ka saņem no Tamuža 2000 eiro mēnesī.

Tāpat KNAB norādīja, ka šī kriminālprocesa ietvaros sākts process piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanai juridiskajai personai.

Zakatistovs norādījis, ka nav iesaistīts krāpšanā, atzīstot, ka ir tikušas sniegtas konsultācijas, bet sīkāku informāciju par konsultējamās personas identitāti neizpauda. Politiķis gan norādīja, ka konsultācijas sniegtas starp divām privātam kompānijām. Viņš piebilda, ka Viesturs Tamužs sniegs plašākus komentārus, arī izstāstot situācijas kontekstu, kā šī lieta radusies. Viņš norādīja, ka Tamužs jau ir publiski skaidrojis šo situāciju.

No KNAB un Tamuža sniegtās informācijas izriet, ka līgums par konsultācijām noslēgts starp Zakatistova uzņēmumu Per capita un kompāniju Eco Baltia, kurā Tamužs ir padomes priekšsēdētājs un 16,68% akciju īpašnieks.

Vaicāts, vai ir iepazinies ar lietu, politiķis norādīja, ka to "ļoti labi zinot". Viņš piebilda, ka dokumentos "partiju nelikumīga finansēšana vairāk neparādās". KPV LV frakcijas vadītājs norādīja, ka atskaites par konsultācijām būs visiem pieejamas, kad lieta būs aizsūtīta uz kriminālvajāšanu. Politiķis solīja, ka pēc tam izstāstīs, kas ir noticis.

Deputāts prognozēja, ka KPV LV frakcija balsos par viņa izdošanu kriminālvajāšanai, jo nebūtu pareizi Saeimai uzņemties tiesneša lomu. Parlamentārietis pats vēl domās, kā balsos šajā jautājumā.

Ja Zakatistovs izlemtu nolikt deputāta mandātu, nākamais sarakstā, kas varētu uz to pretendēt, ir Saldus novada pašvaldības darbinieks Edgars Kronbergs. Deputāts norādīja, ka situācija varētu būt mainījusies, bet iepriekš Kronbergs ir bijis KPV LV koalīcijas parlamentāriešu pusē.

Ģenerālprokuratūra jau nolēmusi uzņēmēju Viesturu Tamužu saukt pie kriminālatbildības par krāpšanu lielā apmērā, savukārt attiecībā uz Saeimas deputātu Zakatistovu izmeklēšana turpinās. Neminot personu vārdus, prokuratūras preses pārstāve Una Rēķe aģentūrai LETA pavēstīja, ka Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurors pieņēmis lēmumu par vienas personas saukšanu pie kriminālatbildības. Attiecībā uz otru personu nepieciešams veikt papildu izmeklēšanas darbības pirms lēmuma pieņemšanas, skaidroja Rēķe.

Aģentūrai LETA zināms, ka KNAB vēl aizvien turpina izmeklēšanu kriminālprocesā, kurā par nelikumīgu partijas KPV LV finansēšanu iepriekš aizdomās turētā statuss bija piemērots 13. Saeimas deputātiem Artusam Kaimiņam (KPV LV). Iepriekš tāds statuss šajā lietā bija piemērots arī Zakatistovam un Tamužam, taču aģentūrai LETA patlaban nav izdevies noskaidrot, vai abas personām joprojām piemērots šāds statuss.

KNAB priekšnieks Jēkabs Straume šodien Latvijas Radio raidījumā Krustpunktā apliecināja, ka izdalītajā kriminālprocesā joprojām notiek izmeklēšana pret "vēl vienu fizisku personu". Neko plašāk par šo lietu Straume neminēja.

(pievienota 14.rindkopa)

Top komentāri

Dg
D
Beigās Saeimas zālē sēdēs tikai kartona figūras.
Suņubūda
S
Drīz mans iemītnieks atkal paliks viens.Pārējie viņa ,,cīņubiedri'' būs vai nu ķurķī,vai opozīcijā.
zahars
z
Patiesi skumji par šī deputāta " izkrišanu" no esošā aprites līmeņa, liels zaudējums viņa vēlētājiem...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas