Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

ZM: Meža ugunsdzēsībai papildus no valsts budžeta ik gadu vajadzētu 5,4 miljonus

Meža ugunsdzēsībai Latvijā vidējā termiņā turpmāk ik gadu papildus būtu nepieciešams 5,4 miljonu eiro valsts budžeta finansējums, teikts Zemkopības ministrijas (ZM) informatīvajā ziņojumā par situāciju Valsts meža dienestā meža ugunsdzēsības jomā, ko ceturtdien paredzēts izsludināt Valsts sekretāru sanāksmē.

Valsts budžeta finansējums šādā apmērā turpmāk ik gadu būtu vajadzīgs Valsts meža dienestam (VMD) meža ugunsdzēsībā iesaistīto darbinieku atalgojuma atbilstības normatīvo aktu prasībām nodrošināšanai un sezonas darbinieku piesaistei. Tāpat šie līdzekļi nepieciešami meža ugunsdzēsības materiāltehniskās bāzes atjaunošanai un stiprināšanai, kā arī specializētā meža ugunsdzēsības autotransporta izmantošanai ārpus ugunsnedrošā laikposma.

ZM atgādina, ka jau Saeimas Aizsardzības, Iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija 2018.gada 26.septembra sēdē konstatēja, ka, ilgstoši strādājot ar nepietiekamu atalgojumu, rodas cilvēkresursu problēmas, kā arī zūd iespējas un motivācija kvalitatīvi pildīt savas funkcijas.

Nerodot risinājumu meža ugunsdzēsības atbilstošai finansēšanai, VMD darbinieki joprojām būs pārmērīgi noslogoti, sezonas darbinieku mainīsies, materiāli tehniskā bāze noplicināsies, zudīs motivācija atbildīgi pildīt dienesta funkcijas un augs meža ugunsgrēku izplatības iespējamība.

Informatīvajā ziņojumā teikts, ka 2020.gadā situācija attiecībā uz ugunsdzēsībai pieejamiem papildu finanšu resursiem nav mainījusies, kamēr VMD nodarbināto darba slodze palielinās. Arī sezonas darbinieku piesaiste ir pastāvīga problēma, ar kuru dienests sastopas ik gadu pirms sezonas. Mazā atalgojuma un specifisko darba apstākļu dēļ cilvēki nevēlas uzņemties darbu, kas saistīts ar risku viņu drošībai un veselībai.

Piemēram, pērn VMD no nepieciešamajiem 648 sezonas darbiniekiem, kas vajadzīgi cilvēku aizvietojamības nodrošināšanai un normatīvajos aktos noteiktā kritērija par pieļaujamo maksimālo darba stundu skaitu sezonā ievērošanai, tika pieņemti vidēji 320-380 nodarbinātie uz dažādām slodzēm. Ugunsdzēsēju komandas nedarbojas ar vajadzīgo cilvēku skaitu, radot draudus nodarbināto veselībai un dzīvībai, sabiedrības drošībai un ekonomiskajām interesēm - nopietni tiek apdraudēta meža ugunsgrēku savlaicīga atklāšana un dzēšanas uzdevuma izpilde.

Par papildu finansējumu VMD varētu algot vēl 313 sezonā nodarbinātos, palielināt algas 335 nodarbinātajiem un pagarināt meža ugunsbīstamo sezonu atbilstoši klimatiskajiem apstākļiem, algojot darbiniekus sešus mēnešus vidēji 4,5 pašreizējo mēnešu vietā. Ugunsnedrošajā laikposmā vajag palielināt meža ugunsdzēsībā nodarbināto skaitu mežziņa uzraugāmajā teritorijā, lai VMD varētu sekmīgi pildīt normatīvajos aktos uzliktās funkcijas un uzdevumus.

Tāpat papildu līdzekļi nepieciešami meža ugunsdzēsības materiāltehniskās bāzes atjaunošanai - lielākā daļa ūdens autocisternu ir ļoti sliktā tehniskā stāvoklī, to remonts ir ekonomiski neizdevīgs un tās nepieciešams nomainīt. Finansējums vienai autocisternai ik gadu vidēja termiņa budžeta ietvarā ir paredzēts VMD bāzes finansējumā, taču tāds atjaunošanas temps ir pārāk lēns. VMD būtu nepieciešams iegādāties vēl sešas modernas autocisternas.

Papildus finanšu līdzekļi nepieciešami arī periodiskai VMD tehnisko resursu atjaunošanai, tostarp datortehnikai meža ugunsgrēka vietas identificēšanai un operatīvas informācijas iegūšanai par ugunsdzēsībā izmantojamo meža infrastruktūru. Meža valsts reģistra uzturēšanai VMD nepieciešams papildu finansējums, lai nosegtu Meža valsts reģistra izdevumus par standartizētu un specializētu programmatūru un sistēmas auditiem.

ZM ziņojumā arī atgādina, ka meža ugunsgrēki ir viens no nozīmīgākajiem nozares riska faktoriem ar augstu iestāšanās varbūtību - tie var radīt katastrofālas izmaiņas ekosistēmā, izraisot lielākās daļas biocenozi veidojošo populāciju bojāeju. Lielie meža un purva ugunsgrēki apdraud vietējo iedzīvotāju drošību un veselību. Meža ugunsdrošība ir nacionālās drošības sastāvdaļa. Tikmēr meža ugunsgrēku izcelšanās draudi pēdējos gados ir auguši meža apmeklētāju skaita pieauguma dēļ, klimata izmaiņu radīto dabas katastrofu un citiem faktoru dēļ.

ZM aplēsusi, ka meža ugunsdzēsībai vidēja termiņa budžeta ietvaram 2021.gadā nepieciešami 3 581 462 eiro, 2022.gadā - 3 930 422 eiro un 2023.gadā - 4 480 442 eiro. Jautājumu par to valdībai būs jāskata kopā ar visu ministriju un centrālo valsts iestāžu prioritāro pasākumu pieteikumiem likumprojektu Par valsts budžetu 2021.gadam un Par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2021., 2022. un 2023.gadam sagatavošanā un izskatīšanā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas