Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Zolitūdes traģēdijā cietusī: Likās, ka tas bija bumbas sprādziens

Jumta nogruvums Maxima lielveikalā Zolitūdes traģēdijas dienā likās kā "bumbas sprādziens", tā traģēdijas krimināllietas iztiesāšanā šodien liecināja viena no cietušajām.

Cietusī arī pieteica 30 000 eiro morālā un fiziskā kaitējuma kompensāciju.

Stāstot par notikumiem traģēdijas dienā, sieviete teica, ka devās uz tirdzniecības centru, lai paņemtu jauno norēķinu karti, samaksātu rēķinus, un tad viņa devās uz Maxima. Viņa bija devusies pie žurnālu stenda un pārbaudīja tiem cenas, kad pēkšņi izdzisa gaisma un atskanēja trauksme, no griestiem sāka līt ūdens, viņai radās iespaids, ka bija noticis "bumbas sprādziens".

Cietusī stāstīja, ka pēc traģēdijas viņa ilgi atradās šoka stāvoklī, pēc tam izgāja desmit dienu rehabilitācijas kursu, kas nedaudz palīdzējis. Sieviete skaidroja, ka viņai arvien ir miega traucējumi un pēc traģēdijas viņai ilgi rādījās murgi.

Vēl kāds cietušais tiesā kopumā pieteica 2500 eiro kompensāciju. Traģēdijas dienā vīrietis atradās lielveikalā, lai aizbrauktu pretim sievai, kura tur strādāja. Cietušais norādīja, ka, atrodoties lielveikalā, priekšvēstnešus lielveikala sabrukumam viņš neredzēja un nejuta. Pēc nobrukuma viņš palīdzējis savai sievai un citiem cilvēkiem izkļūt ārā caur rampu.

Cietušais arī stāstīja, ka sieva viņam esot bieži vien ieminējusies par darbojošos signalizāciju, turklāt sieva norādījusi, ka traģēdijas dienā pēc signalizācijas atskanēšanas no veikala evakuēti apmeklētāji, bet ne darbinieki.

Viņa sieva - Maxima darbiniece - liecināja, ka atradusies piena nodaļā, kad notika iegruvums. Pēc viņas teiktā, signalizācija Maxima veikalā darbojās, bet ne pārāk bieži. Traģēdijas dienā signalizācija patiešām strādājusi dienas garumā.

Lieciniece apstiprināja, ka veikala administrators lika darbiniekiem palikt veikalā signalizācijas laikā.

Stājoties darbā, viņa netika rūpīgi iepazīstināta ar drošības instrukcijām, bet formāli parakstīja papīrus. Uz jautājumu, vai veikalā bija kādas drošības instrukcijas, cietusī atbildēja, ka nezina. Tāpat, pēc liecinieces teiktā, viņai nenotika apmācības darba aizsardzības jomā.

Vēl sieviete stāstīja, ka lietus laikā noliktava bieži tikusi appludināta, bijušas dažas plaisas.

Viens no cietušajiem tiesā pieteica 100 000 eiro morālā kaitējuma kompensāciju. Viņš Zolitūdes traģēdijas dienā atradās pie ātrās iepirkumu kases, kad notika nobrukums. Cietušais veikalā atradās ļoti īsu brīdi, aptuveni desmit minūtes - viņš tur iegāja tieši pirms pirmā jumta iebrukuma.

Vīrietis bija iespiests zem plāksnēm, bet viņam izdevās izkļūt no tām. Cietušais guva mugurkaula skriemeļu lūzumu, galvas sasitums, daudzas plēstas brūces, līdz ar to viņš pusotru gadu pavadīja ārstniecības iestādēs.

Kādai Maxima darbiniecei viņas darba devējs kā cietušajai izmaksājis naudas līdzekļus, bet iedevis parakstīt vienošanās dokumentu, kurā atrunāts, ka tā parakstīšana neapliecina, ka darba devējs atzīst savu atbildību notikušajā. Parakstot šādu vienošanos, Maxima darbiniece apliecina, ka viņai nav un nebūs materiālu vai nemateriālu pretenziju pret Maxima saistībā ar notikušo.

Kā ziņots, neviena no apsūdzētajām personām savu vainu sev inkriminētajos noziegumos neatzīst.

Zolitūdes traģēdijas krimināllieta ierosināta pēc tam, kad 2013.gada 21.novembrī Zolitūdē, sabrūkot lielveikalam Maxima, dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus. Būveksperti ir secinājuši, ka traģēdija notika, jo bija nepareizi aprēķinātas jumta konstrukciju slodzes, tādēļ tas iegruva.

Prokuratūra deviņām personām apsūdzības uzrādījusi par būvniecības noteikumu pārkāpšanu, valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, nonāvēšanu aiz neuzmanības un darba aizsardzības noteikumu pārkāpšanu.

Kā ziņots, iepriekš prokuratūra par cietušajiem krimināllietā atzinusi 263 cilvēkus. Kopējais pieteiktais kompensācijas apmērs lietā ir 155 miljoni eiro, kas tagad būs palielinājies. Arī cietušo skaits krimināllietā palielinājās. Vairākiem apsūdzētajiem un arī juridiskajām personām ir uzlikti mantas aresti - apķīlāti konti, uzņēmumu kapitāldaļas, nekustamie īpašumi.

Prokuratūra apsūdzības par būvniecības noteikumu pārkāpšanu, kā rezultātā sabruka ēkas daļa, kas izraisīja smagas sekas, izvirzījusi piecām personām. Šīs personas ir ēkas būvinženieri Ivars Sergets, veikala projekta būvekspertīzes veicējs Andris Gulbis, būvuzraugs Mārtiņš Draudiņš, lielveikala projekta autors arhitekts Andris Kalinka un uzņēmuma Re&Re būvdarbu vadītājs Staņislavs Kumpiņš. Prokuratūra Sergetam, Gulbim, Draudiņam, Kalinkam un Kumpiņam apsūdzības uzrādījusi arī par nonāvēšanu aiz neuzmanības.

Savukārt trīs Rīgas pilsētas būvvaldes darbiniekiem - Jānim Balodim, Juridiskās nodaļas Būvniecības uzraudzības nodaļas ekspertei Marikai Treijai un būvinspekcijas priekšnieka vietniecei Aijai Meļņikovai - izvirzītas apsūdzības par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, kas izraisījusi smagas sekas. Būvvaldē patlaban vairs nestrādā Balodis un Treija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas