Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Zolitūdes traģēdijas lietā prasa celt apsūdzību pret astoņām fiziskām un četrām juridiskām personām

Otrdien Valsts policija (VP) nosūtīja Zolitūdes traģēdijas lietu uz Rīgas tiesas apgabala prokuratūru kriminālvajāšanas uzsākšanai - policijas ieskatā apsūdzības jāuzrāda astoņām fiziskām personām un pie atbildības jāsauc četras juridiskās personas, informēja VP Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins.

Policija uzskata, ka piecām fiziskām personām apsūdzību jāuzrāda pēc krimināllikuma 239.panta 2.daļas - "būvnoteikumu pārkāpums, kas izraisījis smagas sekas". Tas gan, kā Grišins norādīja, tiek piemērots tajā redakcijā, kāda bija spēkā traģēdijas laikā. Bet pret trim personām nepieciešams celt apsūdzību pēc panta par valsts amatpersonas pienākumu neizpildi, kā rezultātā radušās smagas sekas.

Policijas izmeklēšanā noskaidrots, ka pie atbildības nepieciešams saukt arī četras juridiskās personas. 

Lieta nodota prokuratūrā, kas arī nozīmē, ka policija vairs nav procesa virzītāji, tādēļ likums Grišinam liedz runāt par niansēm - pierādāmajiem apstākļiem, lieciniekiem un aizdomās turētajiem.

Kopumā traģēdijas notikuma vietas apskate ilga 250 dienas, no 2013.gada 21.novembra līdz 2014.gada 28.jūlijam, un to veica 47 izmeklētāju darba grupa ar vienu vadošo izmeklētāju. 

VP novērtējusi, ka kopumā ir radušies 98 miljoni eiro zaudējumu. 38 cilvēki uzskata, ka viņiem ir nodarīts morālais zaudējums, tai skaitā ietilpst arī tādi kam veikalā palika mantas. 11 juridiskās personas atzītas par cietušām. 

Kopumā lietā ir vairāk kā 14 000 lapaspuses, un 200 tonnas lietisko pierādījumu.

Preses konferences beigās Grišins arī pateicās kolēģiem un padotajiem, kuri strādāja pie izmeklēšanas, norādot, ka ir gūta vērtīga izmeklēšanas pieredze, tomēr viņš cer, ka šādas izmeklēšanas Latvijā nekad vairs nebūs jāveic.  

Portāls Diena.lv jau februārī vēstīja, ka Maxima traģēdijas lietā aizdomās turētā statuss piemērots būvdarbu vadītājam Staņislavam Kumpiņam un būvuzraugam Mārtiņam Draudiņam

Savukārt Rīgas apgabaltiesa janvāra beigās nolēma atbrīvot no apcietinājuma Zolitūdes traģēdijas krimināllietā aizdomās turēto veikala projekta būvekspertīzes veicēju Andri Gulbi un būvinženieri Ivaru Sergetu. Lietā iesaistīja arī lielveikala projekta autoru Andri Kalinku. Līdz ar to kriminālprocesā bija pieci aizdomās turētie.

2013.gada 21.novembrī Zolitūdē, sabrūkot lielveikalam Maxima, dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus.

Policija arī sākusi vēl vienu kriminālprocesu - saistībā ar darba drošības noteikumu pārkāpumiem uzņēmumā Maxima Latvija. Kā Grišins norādīja šobrīd "tiek strādāts, lai arī to nodotu kriminālvajāšanai".

Kriminālprocess tika sākts, jo tas ir vienīgais veids, kā pārbaudīt Valsts darba inspekcijas slēdzienā minētos faktus par darba drošības noteikumu pārkāpumiem sagruvušajā tirdzniecības objektā. 


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas