Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

ASV cer šogad izplatīt 40 miljonus vakcīnu

ASV un Kanādā sākusies vakcīnu izplatīšana un tuvākajās dienās arī paredzēts uzsākt veselības aprūpes un aprūpes namu darbinieku vakcinēšanu pret jauno koronavīrusu.

Tikmēr Lielbritānija, kas uzsāka vakcinēšanu pagājušajā nedēļā slimnīcās, nu vakcīnas izplatīs arī pa ģimenes ārstu praksēm un veco ļaužu aprūpes namiem. Savukārt pagājušajā nedēļā Maskavā uzsāktā programma sāk bremzēt, jo trūkst vakcīnu. 
 

Uzsāk darbu

Mediji vēsta, ka pirmdien bija paredzēts ASV apstiprināto Pfizer/BioNTech vakcīnu nogādāt uz 145 dažādiem punktiem. Financial Times raksta, ka šodien un trešdien vakcīnu sūtījumi sasniegs vairāk nekā četrsimt dažādas slimnīcas un veselības aprūpes iestādes. Sākotnēji ir piegādāti nepilni trīs miljoni vakcīnu, bet Baltais nams ir paziņojis, ka plāno līdz gada beigām saņemt un izplatīt apmēram 40 miljonus. Lai gan valsts pārvaldes darbinieki ir starp pirmajiem, kuriem pēc vakcinēšanās plāna pienākas vakcīna, prezidents Donalds Tramps ir paziņojis, ka viņš nebūs starp pirmajiem, kas saņems vakcīnu. "Cilvēkiem, kas strādā Baltajā namā, vakcīna būtu jāsaņem nedaudz vēlāk, ja vien tas nav absolūti nepieciešams," vietnē Twitter rakstīja prezidents, piebilstot, ka gaida brīdi, kad varēs vakcinēties. Mediji jau iepriekš vēstījuši, ka ASV līderis varētu vakcinēties TV tiešraidē, tādējādi cenšoties mazināt skepsi par medikamenta drošību. "Es gribu lūgt, lai cilvēki "nospiež" restarta pogu visam, ko viņi domā par šo vakcīnu un kas viņos rada skepsi," sacījis Nacionālā veselības institūta vadītājs Frānsiss Kolinss, aicinot iedzīvotājus vakcinēties pēc iespējas ātrāk. 

Arī Kanādas medikamentu uzraudzības iestāde pagājušajā nedēļā apstiprināja Pfizer/BioNTech vakcīnu, un premjers Džastins Trudo svētdien vietnē Twitter publicēja attēlu ar pirmajām vakcīnu kravām, kas sasniegušas valsti. Kvebekas štats jau pirmdien sāka vakcinēt aprūpes namu iemītniekus. Paredzams, ka 250 tūkstošus devu izplatīs uz četrpadsmit uzglabāšanas punktiem. Vienlaikus gan premjers ir mudinājis iedzīvotājus turpināt valkāt sejas maskas un ievērot sociālo distancēšanos. "Šīs ir labas ziņas. Taču mūsu cīņa ar Covid-19 nav beigusies. Tagad vēl jo svarīgāk ir ievērot piesardzību," Trudo citē CBC. Kanādas medikamentu uzraugi ziņojuši, ka tuvākajā laikā varētu tikt apstiprināta arī kompānijas Moderna vakcīna. Portāls Business Insider ziņo, ka arī ASV šonedēļ varētu dod zaļo gaismu Moderna piedāvājumam. 
 

Trūkst vakcīnu

Lielbritānijā, kurā vakcinēšanās sākās jau pagājušajā nedēļā, šonedēļ vakcīnas nosūtīs uz ģimenes ārstu praksēm. Tāpat Sky News ziņo, ka nedēļas beigās sāksies arī vakcinēšana veco ļaužu aprūpes namos. Lielākais izaicinājums ir vakcīnu uzglabāšana, jo vairumā aprūpes namu un ģimenes ārstu prakšu nav pieejamas saldētavas, kas var nodrošināt nepieciešamos mīnus 70 grādus. BBC ziņo, ka briti tuvākajās nedēļās varētu apstiprināt arī Moderna un Oxford/AstraZeneca izstrādātās vakcīnas. 

Tikmēr, kā raksta Politico, spiediens uz Eiropas Savienības Zāļu aģentūru apstiprināt vakcīnu pieaug, vienlaikus birokrātiskais process neļauj to pasteidzināt, un ātrākais apstiprinājums Pfizer/BioNTech produktam varētu būt 29. decembrī.

Savukārt portāls Meduza ziņo, ka Krievijā uzsāktā kampaņa ir piebremzējusies, jo uz visu 144 miljonu iedzīvotāju lielo valsti šobrīd ir pieejami tikai 300 tūkstoši vietēji izstrādātās vakcīnas. Sanktpēterburga, kā liecina mediji, esot saņēmusi tikai divus tūkstošus vakcīnu, bet uz vairāk nekā miljonu iedzīvotāju lielajām pilsētām Jekaterinburgu un Novosibirsku ir nosūtīts tūkstotis devu. Vienlaikus amatpersonas cer līdz nākamā gada vasarai vakcinēt vismaz 30% cilvēku. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits