Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

ASV pauž bažas, ka Krievija var censties atkārtot invāziju Ukrainā

ASV paudušas bažas, ka Krievija ar neikdienišķām militārajām aktivitātēm pie Ukrainas robežas var pieļaut nopietnu kļūdu, atkārtojot 2014. gadā pieredzēto iebrukumu Ukrainas teritorijā. ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens, kurš trešdien Valsts departamentā Vašingtonā uzņēma Ukrainas ārlietu ministru Dmitro Kuļebu, paziņoja, ka ASV "ir noraizējušās par Krievijas neparastajām militārajām aktivitātēm" un "ļoti cieši tās vēro".

"Mums ir bažas, ka Krievija var pieļaut nopietnu kļūdu, mēģinot jaunā veidā atkārtot to, ko izdarīja 2014. gadā, kad tā sakoncentrēja bruņotos spēkus pie robežas, iegāja suverēnās Ukrainas teritorijā un izdarīja to, nepatiesi apgalvodama, ka ir uz to izprovocēta," CNN citē E. Blinkena teikto par Krievijas invāziju Krimā. "Viņu darbības "rokasgrāmata", ko esam pieredzējuši pagātnē, paredzēja minēt kādu provokāciju kā pamatojumu, lai darītu to, ko viņi bija iecerējuši un izplānojuši. Tādēļ mēs ļoti uzmanīgi sekojam līdzi tagad notiekošajam. Kā jau esam paziņojuši, jebkādas [Krievijas] eskalējošas vai agresīvas darbības radīs lielas ASV bažas." Valsts sekretārs arī uzsvēra ASV "dzelžaino" apņēmību atbalstīt Ukrainas suverenitāti un neatkarību, kā arī deeskalāciju reģionā un diplomātisku Austrumukrainas konflikta atrisinājumu.

Savukārt D. Kuļeba pauda viedokli, ka būs grūti atrast diplomātiskus risinājumus, un norādīja uz dažādiem Krievijas centieniem destabilizēt Eiropu, ieskaitot "šantāžu ar energoresursiem, propagandas centienus, dezinformāciju, kiberuzbrukumus, militāro spēku koncentrēšanu, Krievijas centienus "aprīt" Baltkrieviju". "Tā ir sarežģīta spēle, mums jāsaglabā modrība un izturība," teica ministrs.

Pagājušajā nedēļā ASV nosūtīja uz Maskavu Centrālās izlūkošanas pārvaldes direktoru, bijušo ASV vēstnieku Krievijā Viljamu Bērnsu, kurš tikās ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu un Krievijas Drošības padomes sekretāru Nikolaju Patruševu. N. Patruševs tikšanās laikā neesot noliedzis Krievijas militāro spēku koncentrēšanu reģionā.

Oficiāli nav īstas skaidrības, cik karavīru Ukrainas robežas tuvumā koncentrējusi Krievija. Rietumu eksperti šīs aktivitātes sauc par neikdienišķām, jo pašlaik Krievijā nenotiek nekādas lielas militārās mācības.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits