Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

EP spiegošanas aizdomu dēļ aicina apturēt banku datu apmaiņu ar ASV

Tā kā ASV Nacionālā drošības aģentūra varētu būt izmantojusi Eiropas Savienības (ES) iedzīvotāju datus viņu izspiegošanai, vajadzētu apturēt nolīgumu par banku datu apmaiņu ar ASV, ko savulaik noslēdza, lai palīdzētu ASV īstenot Teroristu finansēšanas izsekošanas programmu, paziņojuši Eiropas Parlamenta (EP) deputāti.

EP deputāti trešdien, 23.oktobrī, pieņēma attiecīgu rezolūciju, 280 deputātiem balsojot par, 254 - pret un 30 - atturoties.

Lai gan EP nav oficiālu pilnvaru ierosināt starptautiska nolīguma darbības apturēšanu vai izbeigšanu, Eiropas Komisijai nāksies rīkoties, norādījuši deputāti.

Rezolūcijā EP deputāti aicina sniegt atļauju attiecīgo izmeklēšanu veikt Eiropola Kibernoziedzības centram. Deputāti arī uzdevuši Pilsoņu brīvību, tieslietu un iekšlietu komitejai turpināt īpašo pārbaudi saistībā ar ES pilsoņu novērošanu, lai padziļināti izmeklētu iespējamos pārkāpumus.

Deputāti norāda, ka nolīgumi ar ASV par datu kopīgu lietošanu ir jābalsta uz saskaņotu datu aizsardzības tiesību sistēmu, juridiski saistošiem personas datu aizsardzības standartiem, tostarp attiecībā uz mērķa ierobežojumu, datu minimizāciju, informāciju, piekļuvi, labošanu, dzēšanu un tiesisko aizsardzību.

Jau vēstīts, ka nolīgums starp ES un ASV par finanšu ziņojumapmaiņas datu apstrādi un nodošanu ASV, lai īstenotu Teroristu finansēšanas izsekošanas programmu, stājās spēkā 2010.gada augustā. Tomēr saskaņā ar nesenām publikācijām presē ASV Nacionālā drošības aģentūra ieguvusi datus par finanšu pārvedumiem. Ja šīs ziņas izrādītos patiesas, tās nepārprotami liecinātu par ES un ASV nolīguma pārkāpšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits