Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Internetā nonācis ASV armijai piedāvātā nenāvējošā bruņojuma katalogs

Internetā publicēts jau eksistējošu, kā arī izstrādes stadijā esošu to nenāvējošo ieroču saraksts, kādus velētos iegūts ASV militārpersonas. Sarakstā figurē lāzeri un siltuma stari, pūļa izkliedēšanas, kā arī zemūdens bises, kas izraisa nelabumu ienaidnieka akvalangistos, vēsta BBC News.

Pēc speciālistu vārdiem, šis katalogs sastādīts galvenokārt tādēļ, lai veicinātu ASV armijas un kara flotes pārstāvju interesi par šo bruņojuma veidu un tādējādi nodrošinātu to izstrāžu, kuras militārpersonām šķitīs perspektīvas, tālāku finansēšanu.

Ziņojuma teksts publicēts pacifistu interneta vietnē Public Intelligence, kura ne pirmoreiz publisko tās rīcībā nonākušos ASV militāro resoru slepenos dokumentus. Interneta vietne apgalvo, ka šis saraksts, kas nosaukts par nenāvējošo ieroču katalogu, ticis sastādīts ASV Apvienotajā nenāvējošo aizsardzības ieroču pārvaldes departamentā (JNLWD). Piebilsts arī, ka ASV Aizsardzības ministrijas pārstāve nav noliegusi vai apstiprinājusi dokumenta īstumu.

Ziņojuma vairāk nekā 100 lapaspusēs detalizēti raksturots katrs ieroču veids, kā arī to izmantošanas iespējamās negatīvas sekas. Kā viens no piemēriem minēta „zemūdens impulsu bise”, kas spējīga neitralizēt ienaidnieka akvalangistus ar skaņas vilni, izraisot viņiem spēcīgu nelabumu. Ziņojumā norādīts, ka šāda bise atrodas izstrādes stadijā, kā arī atzīmēti tās pielietošanas „potenciālie draudi jūras organismiem”.

Katalogā pieminētas arī ievērojami fantastiskākas izstrādes. Piemēram, viena no projektiem autori piedāvā ar lāzera palīdzību „saraut” aerodinamiskas plūsmas ap ienaidnieku lidmašīnu spārniem, liekot tām mainīt lidojuma virzienu.

ASV Aizsardzības ministrijas paspārnē esošais Nenāvējošā bruņojuma departaments tika izveidots 1996. gadā pēc operācijām Somālija un Bosnijā, kurās piedalījās amerikāņu karavīri. „Tad noskaidrojās, ka šāda veida operāciju laikā nepieciešama jauna pieeja, kas atšķiras no tradicionālajām pretinieka fiziskās iznīcināšanas metodēm,” paskaidrojis Džeimss Lūiss, Vašingtonas Stratēģisko un starptautisko pētījumu centra darbinieks. Pēc viņa vārdiem, nenāvējošais bruņojums īpaši noder situācijās, kad uz ceļiem nepieciešams izveidot kontroles punktus un armijas postenus.

Tomēr departaments arī bieži ticis kritizēts par ievērojamu līdzekļu tērēšanu projektiem, kas beigās izrādījušies neveiksmīgi. Tā 2009. gadā tika secināts, ka 50 projektiem, kuri nav noveduši pie jaunu bruņojuma veidu radīšanas, departaments iztērējis kopumā 386 miljonus ASV dolāru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits