Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Pastiprina drošību pirms Baidena inaugurācijas

ASV institūcijas sākušas pastiprināt drošības pasākumus pirms 20. janvārī paredzētās jaunievēlētā prezidenta Džo Baidena inaugurācijas. Tēvzemes drošības departamenta vadītāja pienākumu izpildītājs Čeds Vulfs pavēlējis ASV Drošības dienestam jau no šodienas – gandrīz nedēļu ātrāk, nekā plānots, – sākt operācijas, lai sagatavotu drošības pasākumus inaugurācijai.

Nacionālā gvarde paziņojusi, ka līdz sestdienai nosūtīs uz Vašingtonu (Kolumbijas distrikts) ap 10 tūkstošiem karavīru, kas palīdzēs drošības, loģistikas un komunikācijas nodrošināšanā. Nepieciešamības gadījumā, ja lūgs pilsētas vadība, šo Nacionālās gvardes karavīru skaitu var palielināt par pieciem tūkstošiem, ziņo Deutsche Welle.

ASV prezidents Donalds Tramps, par kura impīčmentu jau šodien paredzēts balsot Kongresa Pārstāvju palātā, pirmdien izsludināja ārkārtas stāvokli Vašingtonā līdz 24. janvārim, vēsta BBC. 


FIB brīdinājums

Amerikāņu mediji vēsta, ka Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) iekšējā biļetenā brīdina, ka vairākas Trampa atbalstītāju un galēji labējo grupas plāno aktivitātes laikā līdz Baidena inaugurācijai. Viena no šīm grupām aicinājusi atbalstītājus iebrukt štatu, pilsētu un federālo tiesu un administratīvajās ēkās visā valstī, ja Tramps tiks atstādināts no amata pirms termiņa beigām vai arī Baidena inaugurācijas dienā. Tāpēc FIB izplatījis drošības brīdinājumu visām štatu galvaspilsētām šai nedēļas nogalei un laikam līdz inaugurācijai.

''FIB ir saņēmis informāciju par konkrētu bruņotu grupējumu, kuram ir nodoms doties uz Vašingtonu 16. janvārī. Viņi brīdinājuši, ka, ja Kongress mēģinās atstādināt prezidentu no amata, izmantojot konstitūcijas 25. grozījumu, notiks milzīga sacelšanās,'' teikts FIB biļetenā.

FIB arī paziņojis, ka identificēti ap 30 indivīdiem, kuri iebruka ASV Kongresa ēkās 6. janvārī, kad tur tika oficiāli apstiprināts elektoru balsojums par nākamo ASV prezidentu. FIB saņēmis gandrīz 45 tūkstošus ziņojumu no sabiedrības pēc lūguma palīdzēt identificēt iebrucējus, vēsta ABC News.

Vašingtonas mēre Mjūriela Bovsere aicinājusi ierobežot atļauju izsniegšanu lieliem pulcēšanās pasākumiem galvaspilsētā līdz 24. janvārim. Viņa arī lūgusi amerikāņus nedoties uz galvaspilsētu inaugurācijas dienā. Kapitolija policija paziņojusi, ka inaugurācijas laikā pieeja ASV Kongresa ēkām tiks pilnībā slēgta.

Nacionālo parku dienests pavēstījis, ka slēdz apmeklētājiem Džordža Vašingtona pieminekli galvaspilsētā, jo saņemta ''uzticama informācija par iespējamiem vardarbības draudiem''. 

Baidena inaugurācijas komiteja paziņojusi, ka ceremonijas motīvs būs Vienota Amerika. Tramps, kurš nesekmīgi centies apstrīdēt prezidenta vēlēšanu rezultātus, pagājušajā nedēļā paziņoja, ka inaugurācijas pasākumā nepiedalīsies.

BBC vēsta, ka viņš būs pirmais prezidents vairāk nekā 150 gados, kurš nepiedalīsies nākamā prezidenta inaugurācijas ceremonijā. Baidens izteicies, ka Trampa lēmums nepiedalīties esot ''laba lieta''. Tiek ziņots, ka viceprezidents Maks Penss inaugurācijā piedalīsies.


Baidens nebaidās

Paredzams, ka pēc prezidenta zvēresta došanas Baidens, uzsverot vienotības vēstījumu, kopā ar bijušajiem prezidentiem Baraku Obamu, Džordžu V. Bušu un Bilu Klintonu piedalīsies vainagu nolikšanas ceremonijā Ārlingtonas kapsētā. 

Pats Baidens, kurš pirmdien saņēma otro vakcīnas pret Covid-19 devu, žurnālistiem paziņoja, ka, par spīti ziņām par apdraudējumu, nebaidās no piedalīšanās inaugurācijas ceremonijā. ''Ārkārtīgi nozīmīgi, lai tiešām pie atbildības tiktu saukti cilvēki, kuri piedalījušies dumpī un radījuši lielu postu, apdraudot dzīvības un graujot sabiedrisko īpašumu,''  Baidenu citē AP. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits