Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 17. aprīlis
Rūdolfs, Viviāna, Rūdis

Trampa atbalstītāji nevēlas samierināties

Lai gan amatpersonas un drošības iestādes vairākkārt ir paziņojušas, ka vēlēšanu norisē nav konstatēti būtiski pārkāpumi, ASV prezidents Donalds Tramps un viņa atbalstītāji turpina atkārtot, ka demokrāti "nozaga vēlēšanas".

Sestdien galvaspilsētas Vašingtonas ielas piepildīja Trampa atbalstītāji, kas protestēja pret vēlēšanu iznākumu. Mediji paredz, ka protesti turpināsies, līdz prezidents neatzīs sakāvi vēlēšanās.

Izplata mītus

Jau pirms 3. novembra prezidents Tramps, kā atgādina CNN, ilgstoši runāja par iespējamajiem pārkāpumiem vēlēšanās. Demokrāti norāda, ka šādi viņš jau priekšlaicīgi sagatavoja augsni, lai pēc vēlēšanām varētu apgalvot, ka zaudēja tāpēc, ka notika krāpšanās. The Washington Post raksta, ka, lai gan jau nedēļu ir skaidrs, ka prezidents zaudēja virknē svarīgāko štatu, viņš ir atteicies ievērot tradīciju un atzīt sakāvi. 

"Ir neapgāžami pierādījumi par plašu krāpšanos ar balsīm un republikāņu vēlēšanu novērotāju neielaišanu balsu skaitīšanas telpās," aizvadītajā svētdienā rakstīja prezidents Tramps, kurš citā ierakstā paziņoja, ka bijušais Ņujorkas mērs Rūdijs Džuljāni vada cīņu pret "krāpšanos". Republikāņi ir iesnieguši virkni sūdzību ASV štatu tiesās, tomēr, kā ziņo AP, pagaidām teju visus iesniegumus tiesneši ir noraidījuši, jo advokāti nav spējuši iesniegt pierādījumus. Izdevums Philadelphia Magazine apraksta epizodi Pensilvānijas tiesā, kur tienesis bija spiests Trampa advokātam trīs reizes pārprasīt, vai viņa rīcībā ir pierādījumi, ka notikusi krāpšanās. Advokātam pierādījumu nebija.

Tomēr tas nav atturējis Trampa atbalstītājus doties ielās, lai protestētu pret vēlēšanu iznākumu. Viņi sarunās ar medijiem atkārtojuši dažādus mītus, ka republikāņu atbalstītājiem biļetenu aizpildei tika iedoti flomāsteri, kas sabojāja biļetenus, ka biļeteni tika izmesti un sadedzināti. Šie apgalvojumi gan ir palikuši nepierādīti, taču tas nav nomierinājis vēlētāju prātus. Ziņots, ka sestdien Vašingtonā notikušajā protestā, iestājoties naktij, mītiņi pārauga vardarbībā un izcēlās kautiņi starp Trampa atbalstītājiem un pretiniekiem. Vismaz viens cilvēks tika sadurts, un policija aizturēja vismaz 20 cilvēku un konfiscēja vairākus šaujamieročus. CNN raksta, ka ievainoti arī vairāki likumsargi. BBC vēsta, ka protestos piedalījušās gan labējās paramilitārās organizācijas, gan sazvērestības teoriju izplatītāji. 

Mediji paredz, ka protesti, kas tiek organizēti dažādās sociālo mediju grupās, valstī turpināsies.

Kavē darbu

Tam, ka prezidents atteicies pieņemt sakāvi, kā raksta The New York Times, var būt visai negatīvas sekas, jo līdz ar to vēlēšanu uzvarētājam Džo Baidenam nav piešķirta pieeja resursiem, ko tradicionāli saņem nākamais prezidents. Piemēram, Baidena komanda nevar tikties ar drošības dienestu pārstāvjiem, lai saņemtu ziņojumus par iekšzemes un ārvalstu notikumiem un plānotajām operācijām. Tādējādi jaunais prezidents un viņa topošā komanda zaudē spēju sagatavoties darbam pirms oficiālās inaugurācijas janvārī. 

"Es neredzu nekādu iemeslu vērsties tiesā," komentējis bijušais viceprezidents un topošais prezidents Baidens, kurš, kā ziņo CBS News, ap sevi pulcē "ļoti pieredzējušu", iepriekš valdībā strādājušu profesionāļu komandu, tādējādi, iespējams, mazinot problēmas, ko rada Trampa nevēlēšanās piekāpties. Tomēr daļa republikāņu politiķu ir sākuši aktīvi paust atbalstu pārejas procesam, mudinot prezidentu pieņemt notiekošo. Republikāņu senators Džeimss Lenkfords sacījis, ka centīsies panākt, lai Baidena komanda sāk saņemt ziņojumus par ārpolitikas jautājumiem. 

14. decembrī štatu pilnvarotie elektori attālinātā formā tiksies, lai formāli atzītu Baidenu par nākamo ASV prezidentu. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits