Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +14 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Tramps apsūdz bijušo FIB direktoru Komiju melos

ASV prezidents Donalds Tramps piektdien apsūdzēja bijušo Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) direktoru Džeimsu Komiju melošanā Kongresam par viņu privāto sarunu saturu pēdējās nedēļās pirms Komija atlaišanas 9.maijā un sacīja, ka viņš vēlētos sniegt ar zvērestu apstiprinātu liecību par to.

Tramps uzrunāja reportierus pirmoreiz kopš Komija ceturtdien sniegtās liecības Senāta Izlūkošanas komitejai, kurā bijušais FIB direktors nosauca prezidentu par meli, un sacīja, ka ticis atlaists par viņa vadīto izmeklēšanu par Krievijas iejaukšanos ASV prezidenta vēlēšanās un sakariem ar Trampa kampaņas amatpersonām.

"Lai arī likums vispār neprasa iemeslu FIB direktora atlaišanai, administrācija tad izlēma nomelnot mani un, daudz svarīgāk, FIB, paziņojot, ka organizācija ir haosā, tā tiek slikti vadīta un ka darbaspēks ir zaudējis ticību savam līderim," ceturtdien sacīja Komijs. "Tie gluži vienkārši bija meli."

"Nekādas slepenas norunas, nekādas [izmeklēšanas] traucēšanas," Tramps paziņoja Baltā nama preses konferencē, atsaucoties uz apsūdzībām, ka viņa palīgiem bijusi slepena noruna ar Krieviju ASV prezidenta vēlēšanu ietekmēšanai un ka viņš esot mēģinājis bloķēt izmeklēšanu šajā jautājumā.

Tramps nosauca Komiju par "nopludinātāju", jo Komijs netieši sagādājis reportieriem viņa un Trampa privāto sarunu pierakstus. Prezidenta advokāts ir devis mājienu, ka Komijam varētu draudēt tiesiska vajāšana par šo nopludināšanu.

"Dažas no lietām, ko viņš pateica, vienkārši nebija patiesas," piebilda prezidents.

Atbildot uz jautājumu, vai viņš būtu gatavs sniegt īpašajam izmeklētājam Robertam Milleram savu versiju par sarunām ar Komiju, apliecinot to ar zvērestu, Tramps sacīja: "Simtprocentīgi."

Uz jautājumu par Komija svarīgāko apgalvojumu, ka Tramps esot teicis, ka viņam jāizbeidz izmeklēšana par bijušā nacionālās drošības padomnieka Maikla Flinna sakariem ar Krieviju, Tramps atbildēja: "Es to neteicu."

"Un nebūtu nekā nepareiza, ja es to būtu teicis, saskaņā ar visu to, ko es šodien izlasīju, tomēr es to neteicu," turpināja Tramps.

Eksperti nav vienisprātis par to, vai Trampa darbības ir sasniegušas tiesvedības traucēšanas līmeni, kas var būt ar impīčmentu sodāms pārkāpums. Komijs sacīja, ka lēmumu par to varētu pieņemt īpašais izmeklētājs Millers, kurš arī ir bijušais FIB direktors.

Tramps arī noliedza, ka kādā no privātajām sarunām ar Komiju būtu lūdzis viņam apliecināt lojalitāti.

"Es tik tikko pazīstu šo cilvēku. Es negrasījos viņam teikt: "Es gribu, lai jūs solītu uzticību,"," sacīja Tramps.

Komijs savās liecībās Senāta Izmeklēšanas komitejai sacīja, ka viņu apstulbinājusi Trampa ļoti satraucošā uzvedība vairākās viņu tikšanās reizēs.

Kā pavēstīja Komijs, viņš divpusējas tikšanās laikā ar Trampu kā norādi izpratis prezidenta paustās cerības, ka viņš izbeigs izmeklēšanu par Flinnu.

Komijs arī pavēstīja, ka pēc pirmās sarunas ar Trampu janvārī sācis pierakstīt viņu sarunas, jo viņam bijušas bažas, ka Tramps varētu melot par tām.

Komijs arī atklāja, ka pēc viņa lūguma draugs nopludinājis presei viņa sarunu ar Trampu pierakstus, lai panāktu īpaša izmeklētāja iecelšanu izmeklēšanai par Krievijas iejaukšanos.

 

Top komentāri

Ne tikai
N
"darbaspēks ir zaudējis ticību savam līderim". Pat sieva esot izmetusi liideri no gultas...
Biete
B
Vai man dieniņ, vai man dieniņ! Lai nu kurš būtu tas apsūdzētājs, bet pats melīgākais tips jaunlaiku Amerikā, kas nevar ne divus teikumus izrunat, lai nebūtu tur trīs nepatiesības svētā pārliecībā izdaudzinājis
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits