Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā 0 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Kaljulaida gatava balotēties prezidenta amatam uz otro pilnvaru termiņu

Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida izteikusi gatavību balotēties šim amatam uz otro piecu gadu pilnvaru termiņu, solot iestāties "gan par vājākajiem sabiedrības locekļiem, gan par līdztiesību un brīvībām".

Prezidenta vēlēšanas Igaunijā paredzētas 30.augustā, bet pagaidām valdošajām partijām nav izdevies vienoties par oficiālu kandidātu, kurš varētu cerēt uz nepieciešamā deputātu skaita atbalstu.

Kā Kaljulaida izteikusies intervijā laikrakstam Postimees, paziņodama par šo lēmumu, viņa "savā ziņā dod stingru pamatu turpmākajām diskusijām".

"Tādējādi visi zinās, ka gadījumā, ja pārējie centieni un meklējumi izrādīsies neauglīgi, es savai tautai neteikšu "nē"," viņa piebildusi.

Igaunijā prezidentu vēlē parlaments, kurā ir 101 deputāts, un ievēlēšanai kandidātam ir nepieciešams iegūt vismaz divas trešdaļas balsu. Ja neviens kandidāts nespēj iegūt nepieciešamo vairākumu, tiek sasaukta elektoru kolēģija, kurā ir Rīgikogu deputāti un pašvaldību pārstāvji un kurā kandidātam ievēlēšanai jāiegūst vairāk nekā puse kolēģijas locekļu balsu.

Kandidātu var izvirzīt 21 parlamenta deputāts vai 21 elektoru kolēģijas loceklis. Katrs deputāts vai kolēģijas loceklis ar savu parakstu drīkst atbalstīt tikai viena kandidāta izvirzīšanu.

Kā izteikusies Kaljulaida, par Igaunijas vēlēšanu sistēmas vājo vietu var uzskatīt apstākli, ka nominācija tiek atstāta uz pēdējo brīdi, un tas, viņasprāt, būtu jāmaina. Viņa paudusi bažas arī par zemo pašvaldību pārstāvības līmeni elektoru kolēģijā.

Kaljulaida Igaunijas prezidenta amatā tika ievēlēta 2016.gada oktobrī kā parlamentā pārstāvēto partiju kompromisa kandidāte, bet pirms tam prezidentu nevarēja ievēlēt nedz parlaments augustā, nedz elektoru kolēģija septembrī, jo neviens no kandidātiem nespēja iegūt ievēlēšanai nepieciešamo balsu skaitu.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits