Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Sauļus Skvernelis

Lietuva un Polija vienojas atjaunot divpusējo komisiju mazākumtautību izglītības problēmu risināšanai

Lietuvas un Polijas premjerministri Sauļus Skvernelis un Mateušs Moraveckis piektdien, tiekoties Viļņā, vienojušies atjaunot divpusējo izglītības komisiju, lai tādējādi paātrinātu mazākumtautību izglītības problēmu risināšanu abās valstīs.

Kā žurnālistiem sacījis Moraveckis, šī komisija risinātu jautājumus, kas skar lietuviešu skolas Polijā un poļu skolas Lietuvā.

Polijā esošo lietuviešu skolu pārstāvji lūdz palielināt šo mācību iestāžu finansējumu un aicina palīdzēt risināt mācību grāmatu jautājumu, jo mācību programmas bieži mainās un esošās grāmatas lietuviešu valodā vairs nevar izmantot, tikmēr Lietuvas poļi nav apmierināti ar poļu skolu skaitu Lietuvā un poļu mācību grāmatu trūkumu.

Pēc Polijas premjerministra teiktā, divpusējā izglītības komisija varēs atrisināt šos jautājumus.

Polijā šobrīd darbojas trīs lietuviešu skolas, un vēl vienā skolā mācības notiek gan lietuviešu, gan poļu valodā.

Lietuvā savukārt darbojas 50 bērnudārzi un pirmsskolas grupas un 76 vispārizglītojošās skolas, kurās viena no mācību valodām ir poļu, turklāt 51 skolā mācības notiek tikai poļu valodā.

Kā uzsver Lietuvas politiķi, Lietuva ir vienīgā valsts pasaulē, neskaitot pašu Poliju, kur poļu tautības cilvēkiem nodrošināta izglītība poļu valodā no bērnudārza līdz pat augstskolai.

Lietuvā dzīvo aptuveni 200 000 poļu. Varšava pēdējo piecu gadu laikā bija iesaldējusi augstākā līmeņa vizītes uz Viļņu, kritizējot Lietuvu par poļu minoritātes stāvokli, galvenokārt par izglītības situāciju un liegumu personas dokumentos poļu vārdus un uzvārdus rakstīt oriģinālajā rakstībā. Taču pēdējā laikā abu valstu attiecībās vērojams atkusnis.

Polijas premjers, viesojoties Viļņā, atzinīgi novērtējis sava Lietuvas kolēģa "atklātību, runājot par Lietuvas poļu problēmām".

Top komentāri

Garsik
G
Kadas ir problemas Lietuvas un Polijas izglitibas sistema? Polij avulses valoda ir polu valoda, Lietuva valsts valode ir lietuviesu valora, taas nozime, ka katra sana valsi izglitiba ir janodrosina attiecigaja valsti 100% valsts valoda, Polija polu valoda, Lietuva lietuviesu valoda, bet svesvalodas sajas valstis katris var macities kadas velas ar minoritates, Polija lietuviesi var macities lietuviesu valodu, Lietuva polii polu valodu macities ka svesvalodu, kur ir problemas?
Erna
E
Izskatas , ka poli uzvedas tapas ka krievu un zijde cekistn, nacisti, kuri censas Latvia uzspiest izglitibu okupantu valoda- krievu valoda, kaut gan Latvija valsts valoda ir latviesu valoda un izgitiba ir janodrosina latvijas valsts valoda- latvieus valoda ka to Osaka Latvijas valsts Satversme..
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits