Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Nausēda: Mums ir jāizmanto Vagner dumpis, lai Viļņas samitā tuvinātu Ukrainu NATO

Lietuvas prezidents Gitans Nausēda vizītes Kijivā laikā trešdien ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski runājis par to, ka NATO ir jāizmanto Krievijas iekšējā nestabilitāte pēc algotņu grupējuma "Vagner" sarīkotā dumpja, lai alianses samitā Viļņā tuvinātu Ukrainu dalībai NATO.

Telefonsarunā no Kijivas Nausēda ziņu aģentūrai BNS sacīja, ka nestabilitāte Krievijā ir zināms atvieglojums Ukrainai, tomēr, kā "uzsvēra arī prezidents Zelenskis, mums nevajadzētu palaist garām šo labvēlīgo mirkli un mums tas ir jāizmanto, arī domājot par samitu Viļņā".

Lietuva cer, ka NATO dalībvalstis jūlijā Viļņā gaidāmajā samitā vienosies par skaidru Ukrainas uzņemšanas aliansē plānu, taču vismaz pagaidām dalībvalstu vidū nav vienprātības par politiskām saistībām pret Ukrainu.

Kā pauda Nausēda, diskusija par Ukrainas uzņemšanas NATO plāniem pašlaik ir visgrūtākais no visiem jautājumiem, tomēr "mēs nevaram atstāt Ukrainu pelēkajā zonā, dodot solījumus, bet nedodot ļoti skaidru algoritmu, kā pēc kara piepildīsies dalība NATO".

"Atkārtot Bukarestes formulējumu pašreizējā situācijā būtu vienkārši nepiemēroti," sacīja Nausēda, pieminot uz 2008.gada NATO samita Bukarestē deklarāciju, kurā bija teikts, ka Ukraina kādreiz kļūs par NATO dalībvalsti.

Ukrainas puse jau pirms vairākiem mēnešiem apstiprināja, ka Zelenskis plāno ierasties Viļņā uz NATO samitu. Tomēr pēdējā laikā izskanējis, ka Kijiva varētu būt vīlusies Viļņas samita rezultātā.

Nausēda pauda cerību, ka Viļņā ieradīsies gan Zelenskis, gan Ukrainas pirmā lēdija Olena Zelenska, piebilstot, ka Ukrainas prezidents neizrāda vilšanos. Gluži pretēji, viņš joprojām cenšas pārliecināt skeptiskāk noskaņotās Rietumvalstis par Kijivai pieņemamām NATO saistībām.

"Patiesībā viņš ir ļoti enerģisks un saprot, ka arī viņš ir lēmumu pieņemšanas procesa dalībnieks," sacīja Nausēda. "Viņa pateiktais ir ļoti svarīgs, un mums šis faktors ir jāizmanto," apliecināja Lietuvas prezidents.

"Es būtu ļoti pārsteigts, ja prezidents Zelenskis neierastos Viļņā," atzina Nausēda.

Abi līderi arī ir vienisprātis, ka Krievija pēc algotņu grupējuma "Vagner" sacelšanās ir novājināta un ka diktators Vladimirs Putins vairs nekontrolē situāciju tik ļoti, cik viņš vēlētos.

"Režīms ir būtiski zaudējis reputāciju, un tas atkārtosies," sacīja Nausēda.

NATO samits Viļņā notiks 11. un 12. jūlijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits