Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Pāvests aicina Lietuvu kļūt par ''tiltu starp Austrumu un Rietumeiropu''

Romas Katoļu baznīcas pāvests Francisks sestdien Viļņā aicināja Lietuvas iedzīvotājus būt atvērtiem un saprotošiem, kļūt par "tiltu starp Austrumu un Rietumeiropu".

Lietuva varētu kļūt par pretsvaru balsīm, kas iestājas par šķelšanos, nevis vienotību, Viļņā pie prezidenta pils uzrunājot valsts amatpersonas un sabiedrības pārstāvjus, sacīja pāvests.

"Mūsdienu pasaulē par spīti visiem tiem, kas draudu un konfliktu apstākļos sēj šķelšanos un pretstāvi, kas sola garantēt drošību un saglabāt savu kultūru, cenšoties atbrīvoties no citiem, samīdot un izdzenot viņus, jums, lietuviešiem, viņiem par spīti ir jāpaziņo: "Mēs atzīstam atšķirības.""

"Raisot dialogu, būdami atklāti un saprotoši, jūs varat kļūt par tiltu starp Austrumu un Rietumeiropu," viņš uzsvēra.

"Jūs paši esat pieredzējuši centienus visiem uzspiest vienu modeli, kuram visi bija pielīdzināti, lai iedvestu, ka mazākuma privilēģijas ir svarīgākas par cieņu un kopīgo labumu," sacīja Francisks.

Viņš atgādināja, ka Lietuva ir spējusi uzņemt dažādu tautību un reliģiju cilvēkus - poļus, krievus, baltkrievus, ukraiņus, armēņus, vāciešus, katoļus, pareizticīgos un citus.

Sveicot Lietuvu ar neatkarības atjaunošanas simtgadi, pāvests aicināja šo gadu pārdzīvojumus padarīt dzīvus.

Tas ļaus "rast risinājumu mūsdienu problēmām un raudzīties uz nākotni dialoga un vienotības garā ar visiem šeit dzīvojošajiem, tiekties uz to, lai neviens nebūtu atraidīts".

"Tikai tā saknes, kas palīdzēja jums izaudzēt jūs priecējošos augļus, saglabājas dzīvotspējīgas un veselas," viņš norādīja.

"Gūstot spēku pagātnē, jūs no jauna atgūstat šīs saknes un atdzīvināt to, kas Lietuvu padara īpašu, kas palīdzēja augt jūsu valstij un nesalūzt,- iecietību, viesmīlību, cieņu un solidaritāti," sacīja Romas Katoļu baznīcas galva.

Sestdienas vakarā Viļņas Katedrāles laukumā notika pāvesta tikšanās ar jauniešiem, uz kuru bija sapulcējušies desmiti tūkstoši cilvēku.

"Pretosimies tam individuālismam, kas mūs norobežo no citiem, padara mūs egocentriskus, godkārīgus, tādus, kas gādā tikai par savu tēlu un savu labumu," vēršoties pie jauniešiem, sacīja pāvests. "Dzīve, kas pavadīta iepretim spogulim, ir neglīta. Skaista dzīve ir ar citiem - ģimenē, ar draugiem, cīņā kopā ar savu tautu."

"Tautā ir mūsu saknes, mūsu identitāte, bez saknēm mēs neesam cilvēki," uzsvēra pāvests.

Vienlaikus viņš mudināja jauniešus gūt zināšanas, pieredzi no pagātnes, tiekoties ar gados vecākiem cilvēkiem, sarunās ar viņiem.

"Runāt ar veciem cilvēkiem nav garlaicīgi," sacīja 81.gadu vecais pāvests.

Francisks sestdien sāka vizīti Baltijas valstīs. Tās gaitā viņš 22. un 23.septembrī apmeklē Lietuvu, 24.septembrī viesosies Latvijā, bet 25.septembrī dosies uz Igauniju.

Vizītes sākumā pāvests Viļņā tikās ar Lietuvas prezidenti Daļu Grībauskaiti.

Svētdienas rītā Francisks svinēs Svēto Misi Kauņas Santakas parkā pie Nemunas un Neres satekas, bet pēcpusdienā Kauņas katedrālē tiksies ar priesteriem, semināristiem un konsekrētajām personām.

Pēc tam pāvests atgriezīsies Viļņā, kur apmeklēs Okupāciju un brīvības cīņu muzeju, pieminekli ebreju geto upuriem un pieminekli padomju okupācijas upuriem, kur viņš kopā ar visiem sanākušajiem lūgsies par tiem, kas izcietuši ieslodzījumu vai atdevuši dzīvību par Lietuvas brīvību.

Pirmdien pāvests Francisks ieradīsies Latvijā. Plānots, ka vizītes laikā pāvests tiksies ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni un uzrunās valsts augstākās amatpersonas, sabiedrības pārstāvjus un diplomātisko korpusu, noliks ziedus pie Brīvības pieminekļa, piedalīsies ekumeniskā dievkalpojumā Rīgas Doma baznīcā un uzrunās klātesošos, bet pēc tam sveiks cilvēkus pie Svētā Jēkaba katedrāles.

Pēcpusdienā Francisks un viņu pavadošā delegācija dosies uz Aglonu, kur viņš celebrēs Svēto Misi un uzrunās ticīgos Aglonas sanktuārija sakrālajā laukumā.

Pāvesta vizīti Baltijā otrdien noslēgs Igaunijas apmeklējums. Tallinā viņš tiksies ar Igaunijas prezidenti Kersti Kaljulaidu, kā arī ar valsts amatpersonām, uzrunās diplomātisko korpusu un tiksies ar jauniešiem Kārļa luterāņu baznīcā. Pēcpusdienā viņam Svētā Pētera un Pāvila baznīcā paredzēta tikšanās ar labdarības organizācijas "Caritas" pārstāvjiem, kam sekos Svētā Mise ar pāvesta homīliju Tallinas Vabaduzes (Brīvības) laukumā.

Pāvests Francisks Lietuvu, Latviju un Igauniju apmeklē gadā, kad Baltijas valstis svin savu simtgadi.

Top komentāri

punkts
p
Par to tiltu ar austrumiem-padod velnam mazo pirkstiņu, paņems visu roku.
Pravietisnejaukais
P
Ja lietuviešu tauta pēc Romas katoļu vadoņa aicinājuma metīsies pielūgt "dažādību" un laimē diet kopā ar aizvienu lielāku skaitu ieceļotāju no musulmaņu zemēm... tad... kādam no "svētā krēsla" sēdētājiem ne tik tālā nākotnē Lietuvā vairs nebūs sagaidītāju... . Nekā personīga, tikai aritmētika.
TrollisJT
T
Lietuva nevar kļūt par tiltu, jo Latvija jau kopš 1991. gada ir tilts starp Austrumiem un Rietumiem. Īstenībā - patilte.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits