Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +1 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Pēšons: Swedbank plāno palikt Igaunijā

Zviedrijas Swedbank padomes priekšsēdētājs Jērans Pēšons vizītē Igaunijā uzsvēris, ka bankai ir jānoskaidro problēmas būtība, lai varētu atstāt pagātnē skandālu par naudas atmazgāšanu un ar to saistīto kaitējumu reputācijai. Tāpat Pēšons atzina, ka skandāls par naudas atmazgāšanu, kas izcēlās gada sākumā, ir nopietna problēma bankai, jo bankas darbība ir balstīta vērtībās.

Viņš norādīja, ka pašlaik Swedbank daudzu prātos saistās ar šo skandālu. Pēšons, kurš no 1996. līdz 2006.gadam bija Zviedrijas premjerministrs un tikai nesen sāka darbu bankas padomes priekšsēdētāja amatā, pauda apņēmību šo situāciju labot.

"Mums jātiek vaļā no šīs problēmas. Tā mums  jāatstāj pagātnē," teica Pēšons.

Viņš arī sacīja, lai to paveiktu, ir jācīnās pret naudas atmazgāšanu, un Swedbank ir gatava tam tērēt lielus līdzekļus. Pēšons norādīja, ka patiesības noskaidrošanai Swedbank ir gatava pārskatīt miljoniem veikto operāciju un miljardiem eiro vērtās naudas summas, kas plūdušas caur kontiem bankā no 2005. līdz 2007.gadam. 

Tāpat Pēšons uzsvēra, ka nevajadzētu būt naiviem, jo līdzīgas problēmas var uzvirmot no jauna jau tuvākajā laikā. Swedbank padomes priekšsēdētājs piebilda, ka ir jābūt gataviem jauniem izaicinājumiem pēc tam, kad būs atklāti noziegumi naudas atmazgāšanas jomā, tādēļ viņš solīja cieši sadarboties ar Igaunijas finanšu sektora uzraugiem un citām institūcijām. 

Viņš arī paziņoja, ka Igaunija bankai ir ļoti nozīmīgs tirgus, kur Swedbank plāno ne tikai palikt, bet arī paplašināties.

Bez Pēšona Igaunijā ieradušies arī  jaunieceltais bankas valdes priekšsēdētājs Jenss Henriksons un tās pagaidu vadītājs Anderss Kārlsons. Viņi piektdien Tallinā tikās ar Igaunijas premjerministru Jiri Ratasu.

Ceturtdien Swedbank grupas vadības pārstāvji tikās ar Igaunijas Bankas prezidentu Madisu Milleru, finanšu ministru Martinu Helmi un Igaunijas finanšu pakalpojumu uzraudzības iestādes vadītāju Kilvaru Kesleru. 

Igaunijas Swedbank pirmdien, 30.septembrī, paziņoja, ka darbu bankā un tās valdē atstāj vadītājs Roberts Kits, finanšu direktors Vaiko Tammeveli un privāto klientu apkalpošanas vadītāja Kaje Metsla. Banka darba attiecību pārtraukšanu pamatoja, norādot, ka tās ir sekas iekšējas izmeklēšanas rezultātiem. Izmeklēšana tika sāka pēc ziņām, ka starp Swedbank un Danske Bank Baltijas struktūrvienībām notikuši aizdomīgi naudas pārskaitījumi. 

Kits un Tammeveli no amata tika atstādināti 17.jūnijā. Viņu vietā par pienākumu izpildītājiem tika iecelts risku direktors Olavi Leps un finanšu investīciju vadītāja Anna Keutsa. 

Igaunijas Swedbank padome arī nolēma par valdes priekšsēdētāju apstiprināt līdzšinējo šī amata pienākumu izpildītāju Lepu, bet par valdes locekli un finanšu direktori līdzšinējo šo pienākumu izpildītāju Keutsu. 

Zviedrijas sabiedriskā televīzija SVT vēstījusi par aizdomām, ka starp Danske Bank un Swedbank Baltijas struktūrvienībām laikā no 2007. līdz 2015.gadam plašā apmērā un sistemātiski notikuši aizdomīgi pārskaitījumi, kuru kopējā summa sasniegusi vismaz 40 miljardus Zviedrijas kronu (3,7 miljardi eiro). Aptuveni 50 klientu skaitā bijušas ārzonas kompānijas un korporatīvie klienti, kas neveic reālu uzņēmējdarbību. 

Martā Swedbank grupas uzraudzības padome atbrīvoja no amata bankas prezidenti Birgiti Bonnesenu, bet aprīlī atkāpās padomes priekšsēdētājs Larss Idemarks. Jūnijā amatu atstāja arī bankas padomes loceklis Prīts Perenss, kurš no 2008. līdz 2014.gadam vadīja Igaunijas Swedbank

 

Top komentāri

Seska Smaka
S
Pilnīgi pajāt.
.
.
Es te sēžu un domāju- Pēšons, interesants uzvārds. Kā tad viņa sievai uzvārds- Pēša? Ne sūda nevaru izdomāt...
Lasītāju zināšanai
L
Raksta: Jeran Persson
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits