Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Žurnālists: Pret Latviju, Lietuvu un Poliju vērsta Baltkrievijas slepeno dienestu operācija Slūžas

Viss liecina, ka situācija, kas izveidojusies uz Baltkrievijas robežas ar Latviju, Lietuvu un Poliju, ir apzinātas politiskas rīcības rezultāts, atzinis Londonā dzīvojošais žurnālists Tadeušs Gičans.

Rakstā, ko papildina fotogrāfijas, videoieraksti un dokumenti, Gičans norāda, ka Aleksandra Lukašenko autoritārais režīms organizējis tūkstošiem cilvēku transportēšanu no tādām valstīm kā Irāka, lai pēc tam palīdzētu tiem iekļūt Eiropas Savienībā (ES), nelegāli šķērsojot Lietuvas, bet pēc tam arī Polijas un Latvijas robežu.

Tas viss notiek valsts atbalstītās operācijas "Slūžas" ietvaros, ko vēl pirms desmit gadiem ar Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) atbalstu izstrādājusi Baltkrievijas Valsts drošības komiteja (VDK), raksta Minskā dzimušais un Polijā izglītību ieguvušais žurnālists.

Rakstā, kas otrdien publicēts paša tīmekļa vietnē "waidelotte.org", Gičans atgādina, ka Lukašenko par gaidāmo brīdināja ES jau maija beigās, kad Baltkrievija piespieda Minskas lidostā nosēsties lidsabiedrības "Ryanair" lidmašīnai, lai aizturētu tajā esošo opozīcijas žurnālistu Romānu Protaseviču.

"Mēs līdz šim apturējām narkotikas un migrantus. Tagad tie jums būs jātvarsta pašiem," tolaik izteicās diktators.

Kopš tā laika valstij piederošais uzņēmums "Centrkurort" sāka sadarboties ar Irākas tūrisma aģentūrām, lai organizētu arvien lielāku lidojumu skaitu, ar kuru Baltkrievijā tika nogādāts arvien lielāks skaits cilvēku no Tuvajiem Austrumiem, raksta Gičans, kurš strādā Eiropas Politikas analīzes centra (CEPA) labā.

Pēc 600 līdz 1000 ASV dolāru iekasēšanas par nedēļu ilgu uzturēšanos Baltkrievijā Irākas pilsoņiem tika izsniegtas tūristu vīzas.

Taču daļa no viņiem pēc ierašanās Baltkrievijā tika nekavējoties nogādāta uz ES robežu.

Gičans norāda uz pārliecinošiem pierādījumiem, kurus sniegusi arī ES robežapsardzības aģentūra "Frontex", ka baltkrievu amatpersonas izlikušās neredzam nelegālo ES robežas šķērsošanu.

Daudzkārt baltkrievu robežsargi paši nelegālos imigrantus pavadījuši līdz robežai un pat aizvākuši dzeloņstiepļu žogus, lai atvieglotu tās pāriešanu.

Gičans publicējis arī fotogrāfijas, kurās redzami Baltkrievijas Aizsardzības ministrijas autobusi, ar kuriem migranti tiek vesti uz robežu.

Visu jūniju un jūliju viss noritēja saskaņā ar Lukašenko plānu, un irākiešiem sāka piebiedroties arvien vairāk ieceļotāju no Āfrikas, pamatā no Kongo un Kamerūnas.

Valstij piederošie baltkrievu mediji brīdināja Viļņu un Varšavu, ka tām drīzumā jārēķinās arī ar liela mēroga heroīna kontrabandu, norāda Gičans.

Taču augusta sākumā Lietuva paziņoja, ka sākusi atspiest nelegālos imigrantus atpakaļ Baltkrievijā, kamēr Brisele, izdarot spiedienu uz Irāku, panāca visu lidojumu atcelšanu uz Baltkrieviju.

Tādējādi tūkstošiem nelegālo imigrantu, kuriem tika sniegts atbalsts iekļūšanai Lietuvā, iestrēga pierobežā. Tagad Baltkrievijas varasiestādes ķērušās pie plāna B un novirza tos uz Latviju un Poliju, norāda raksta autors.

Turklāt Lukašenko paziņojis, ka viņš ielaidīs valstī vēl vairāk migrantu, tostarp no Afganistānas.

Tikmēr uzsākta irākiešu transportēšana caur Stambulu. Līdz ar viņiem tiek ievesti cilvēki arī no citām Tuvo Austrumu un Āfrikas valstīm, raksta Gičans.

Raksta noslēgumā viņš norāda, ka operācija "Slūžas", domājams, turpināsies tik ilgi, kamēr Polijas un Latvijas robežas būs caurlaidīgas.

"Spriežot pēc tā, kas šobrīd notiek Polijā, nevar izslēgt, ka nākamais uzbrukums (..) būs konkrēti vērsts pret Poliju," brīdina žurnālists.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits