Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Facebook atsakās no sapņa piegādāt internetu ar bezpilota lidaparātiem

Tehnoloģiju milzis Facebook paziņojis, ka pārtrauc darbu pie projekta, kura mērķis bija, izmantojot milzīga izmēra bezpilota lidaparātus, piegādāt internetu tiem pasaules iedzīvotājiem, kuriem nav pieejami tradicionālāki risinājumi.

2017. gada beigās tikai nedaudz vairāk kā pusei pasaules iedzīvotāju bija pieeja internetam. Ņemot vērā, cik mūsdienās nozīmīgu lomu spēlē informācijas tehnoloģijas, dažādas starptautiskās organizācijas (tajā skaitā arī ANO) tiesības uz piekļuvi internetam ir pielīdzinājušas citām cilvēka pamatvajadzībām. 

Tāpēc nav arī brīnums, ka tehnoloģiju milži ir metušies savdabīgā sacensībā, lai būtu pirmie, kas izgudros risinājumu, kurš ļaus par saprātīgām cenām piegādāt internetu tiem trīs miljardiem pasaules iedzīvotāju, kuri šobrīd ir tīmeklim "nepieslēgti". Šobrīd līdera pozīcijās ir Google, kas nu jau vairākās pasaules vietās piekļuvi wi-fi tīklam nodrošina ar gaisa balonu palīdzību. Šomēnes Google baloni "aiznesa internetu" līdz vairāk nekā 600 Himalaju pakājes ciemiem Indijā. 

Kā ziņo BBC, Facebook projekts Aquila uzsāka darbu 2014. gadā, bet četru gadu laikā nespēja panākt, ka ar saules baterijām darbināmie bezpilota lidaparāti gaisā pavada vairāk par 90 minūtēm. Salīdzinājumam var minēt, ka Google gaisa balonu rekords ir 190 dienas gaisā, kas, protams, nepārtrauktas interneta pieejas nodrošināšanai ir ļoti būtiski. 

Aquila drona spārnu platums bija tik pat liels kā pasažieru lidmašīnai Boeing 737

Jānorāda, ka 2016. gadā neilgi pēc testa izmēģinājuma, kura laikā Aquila gaisā uzturējās 96 minūtes, ASV uzraugi sāka izmeklēšanu par lidaparāta drošību, jo, neskatoties uz Facebook apgalvojumiem, ka izmēģinājums bija veiksmīgs, drons bija cietis būtiskus bojājumus. 

Nu Facebook pārstāvji paziņojuši, ka beidz izstrādāt savu lidaparātu, bet turpinās sadarboties ar Airbus un citām aviokompānijām, lai risinātu interneta pieejamības jautājumus. 

 


Vairāk par interneta pieejamības problēmu pasaulē lasiet šīs nedēļas žurnālā SestDiena un portālā Diena.lv. Savukārt, lai uzzinātu par interneta pieejamības jautājumiem Latvijā, dodieties uz Dienas projekta Nepieslēgtie lapu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits