Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Āfrikā strauji aug rezistence pret HIV medikamentiem

Āfrikā strauji aug rezistence pret HIV medikamentiem, apdraudot pēdējās desmitgades centienus mazināt cilvēka imūndeficīta vīrusa izplatību šajā reģionā, brīdinājuši zinātnieki.

Viņi izpētījuši 26 tūkstošus ar HIV inficēto cilvēku no attīstības valstīm. Zinātnieki no Pasaules Veselības organizācijas (WHO) un Londonas Universitātes koledžas secinājuši, ka visstraujāk rezistence pret medikamentiem izveidojas Austrumāfrikā, kur gada laikā imūni pret zālēm kļūst 29% inficēto. Dienvidāfrikā rezistenti kļūst 14% cilvēku. Taču Rietumāfrikā, Centrālāfrikā un Latīņamerikā rezistences pieaugums nav novērots.

Zinātnieki brīdinājuši, ka pētījuma rezultāti ir biedējoši un iezīmē nopietnus draudus Āfrikā, kurā trūkst alternatīvu iespēju ārstniecībai. Rezistenci veicina tas, ka cilvēki neuzņem zāles regulāri, turklāt to veselības stāvoklis netiek pienācīgi uzraudzīts.

«Ja netiks turpināti un piedevām vēl pastiprināti valstiskie un starptautiskie pūliņi, augošā rezistence pret HIV medikamentiem apdraud dekādēm fiksēto ar HIV/AIDS saistīto slimību un nāves gadījumu skaita samazināšanos valstīs ar zemiem un vidējiem ienākumiem,» medicīnas žurnālā Lancet rakstīja pētījuma autori.

«Ir dabiski, ja ir rezistence pret zālēm, piemēram, Lielbritānijā un ASV tā ir 10% līmenī. Taču šajās valstīs cilvēki tiek regulāri pārbaudīti un viņiem tiem izrakstītas citas zāles, ja viņiem veidojas rezistence,» viens no pētījuma autoriem doktors Ravindra Gupta stāstīja raidsabiedrībai BBC. «Šis pētījums ir kā agrīns brīdinājums, ka situācija var kļūt ļaunāka.»

Valsts ar vislielāko HIV saslimstību ir Dienvidāfrikas Republika, kurā inficēti gandrīz 20% pieaugušo.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits