Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Aizliegs cigaretes pēc 2008. gada dzimušajiem

Jaunzēlandes valdība paziņojusi, ka ar ļoti būtisku cigarešu pārdošanas aizliegumu ieviešanu centīsies panākt, lai nākamās paaudzes vispār atteiktos no smēķēšanas, vēsta BBC.

Jaunzēlandes Veselības ministrija ceturtdien pavēstīja, ka jau no nākamā gada varētu stāties spēkā likums, kas ikvienam, kurš dzimis pēc 2008. gada, uz visiem laikiem aizliegtu pirkt cigaretes vai citus tabakas izstrādājumus. "Mēs vēlamies panākt, ka jaunie cilvēki nekad nesāk smēķēt," pārtikas drošības ministres, veselības asociētās ministres Aješas Verallas teikto citē BBC. Veselības ministrijas iecerētās reformas paredz arī samazināt tabakas izstrādājumu pieejamību un ierobežot nikotīna saturu cigaretēs. Jau nolemts būtiski samazināt to vietu skaitu, kur var nopirkt cigaretes, – no pašreizējiem astoņiem tūkstošiem līdz mazāk par 500.

Jaunzēlande ir apņēmusies līdz 2025. gadam sasniegt nacionālo mērķi samazināt smēķētāju proporciju līdz 5% un pēc tam smēķēšanu izskaust pavisam. Pašlaik ap 13% pieaugušo Jaunzēlandē smēķē, salīdzinājumā ar 18% pirms aptuveni desmit gadiem. Tiesa, pamatiedzīvotāju maoru vidū smēķē 31%, līdz ar to ir arī augstāki saslimšanas un mirstības rādītāji. Jaunzēlandē smēķēšana izraisa katru ceturto no atklātajiem audzējiem un joprojām ir galvenais novēršamas nāves cēlonis.

Ārsti brīdina arī par veipošanas kaitīgumu nikotīna dēļ, lai gan 2017. gadā valsts akceptēja veipošanu kā palīglīdzekli smēķētājiem atteikties no tabakas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits