Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Amerikāņi Kadāfi pārstāvjiem pieprasījuši viņa atkāpšanos

ASV un Lībijas valdība otrdien apstiprinājušas, ka to pārstāvji tikušies pirmo reizi kopš gada sākumā Lībijā sākušās tautas sacelšanās un karadarbības starp valstī vairāk nekā 40 gadu valdošā pulkveža Muammara Kadāfi spēkiem un opozīciju atbalstošajiem dumpiniekiem, kurus kopš marta ar aviācijas uzlidojumiem atbalsta NATO vadītā starptautiskā koalīcija. Amerikāņi neizpauda, kad un kur tikšanās norisinājusies, bet Tripole informēja, ka sarunas notikušas pagājušajā sestdienā Lībijas kaimiņvalstī Tunisijā, kur janvārī sākās tā saucamais arābu pavasaris.

ASV Valsts departaments savā paziņojumā apgalvo, ka amerikāņu puse M. Kadāfi pārstāvjiem esot devusi skaidru mājienu, ka autoritārajam vadonim ir jāatkāpjas. «Vēstījums bija vienkāršs un nepārprotams -M. Kadāfi ir jānodod vara, lai varētu sākties jauns politiskais process, kas atspoguļotu Lībijas tautas gribu,» teikts dokumentā, ko citē BBC.

Vašingtona atklāja, ka sarunās piedalījušies ASV valsts sekretāres padomnieks Tuvo Austrumu jautājumos Džefrijs Feltmens un ASV vēstnieks Lībijā Džīns Krecs, bet noklusēja, kas pārstāvējis Tripoli. Lībijas valdības pārstāvis Musa Ibrahims slavēja notikušās sarunas kā svarīgu soli, lai «salabotu attiecības» ar ASV. «Mēs atbalstām jebkuru dialogu, jebkuru miera iniciatīvu tiktāl, cik tā neizlemj Lībijas nākotni bez mūsu līdzdalības,» paziņoja M. Ibrahims. «Mēs runāsim par visu, bet neizvirziet priekšnosacījumus miera sarunām, ļaujiet lībiešiem izlemt savu nākotni.»

ASV amatpersonas sacījušas, ka turpmākas sarunas ar M. Kadāfi pārstāvjiem nav paredzētas, «jo vēstījums ir ticis nodots».

Avoti diplomātiskajās aprindās atklājuši, ka pēdējās nedēļās līdzīgas sarunas ar Lībijas valdības pārstāvjiem notikušas arī frančiem, kuri atšķirībā no amerikāņiem pieprasījuši, lai M. Kadāfi atstātu dzimteni. Arī Āfrikas Savienība ir paziņojusi, ka Lībijai ir nepieciešama demokrātiska valdība, tomēr uzskata, ka ir jāvienojas par M. Kadāfi aiziešanas nosacījumiem. Pats 69 gadus vecais Lībijas vadonis līdz šim ir ignorējis starptautisko spiedienu un apgalvo, ka paliks savā krēslā līdz nāvei.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits