Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Aptauja: Katalonijas neatkarību atbalstošās partijas varētu uzvarēt reģionālajās vēlēšanās

Katalonijas neatkarību atbalstošās partijas varētu uzvarēt mēneša beigās gaidāmajās reģionālajās vēlēšanās, liecina jaunākie aptaujas rezultāti.

Abi neatkarību atbalstošo politisko spēku saraksti 27.septembrī gaidāmajās vēlēšanās varētu iegūt 46,1% vēlētāju atbalstu, kas nodrošinātu tām 70 līdz 74 vietas Katalonijas 135 vietu parlamentā. Tas būtiski pārsniedz 68 vietas, kas nepieciešamas absolūtajam vairākumam, liecina centriski labējā izdevuma El Mundo publicētie aptaujas dati.

Katalonijas prezidents Artūrs Mass, kurš cenšas panākt atkārtotu ievēlēšanu, sacījis, ka bagātais ziemeļaustrumu reģions varētu sākt atdalīšanos no Spānijas, ja neatkarību atbalstošās partijas iegūs lielāko vietu skaitu parlamentā, pat neiegūstot lielāko balsu skaitu.

Masa veidotajā Kopā par "Jā" sarakstā iekļauti viņa konservatīvās nacionālistu Demokrātiskās konverģences partijas (CDC) un separātistu Katalonijas Kreiso republikāņu (ERC) kandidāti. Šo sarakstu atbalstītu 39,4% vēlētāju, kas nodrošinātu viņiem 62 līdz 65 vietas parlamentā, liecina aptauja.

Galēji kreisā partija Tautas vienotības kandidatūra (CUP), kura tika atstāta ārpus Masa alianses un startē vēlēšanās neatkarīgi, iegūtu 6,7% vēlētāju atbalstu, kas dotu tai astoņas līdz deviņas vietas parlamentā. Partijas atbalsts Masa neatkarības plānam gan ir neskaidrs.

Ja vēlēšanās uzvarēs Masa neatkarību atbalstošā koalīcija, viņš sola izstrādāt 18 mēnešu atdalīšanās plānu no Spānijas. Katalonijas reģionā dzīvo 7,5 miljoni cilvēku, un tas veido piektdaļu Spānijas ekonomikas.

Viņš uzstāj, ka reģionālās vēlēšanas faktiski būs referendums par neatkarību, jo Spānijas konservatīvā centrālā valdība atteica atļauju Katalonijā sarīkot tādu neatkarības referendumu, kāds notika Skotijā.

Saskaņā ar Katalonijas vēlēšanu sistēmu neatkarību atbalstošās partijas var iegūt lielāko vietu skaitu parlamentā pat tad, ja tās saņem mazāk balsu nekā viņu pretinieki.

Aptauja liecina, ka katalonieši neatkarības jautājumā sašķeļas apmēram uz pusēm - 46,2% to atbalsta, bet 44,4% - neatbalsta.

Pētījumu veica uzņēmums Sigma Dos, aptaujājot 1400 balsstiesīgo no 31.augusta līdz 3.septembrim.

Cita aptauja, kuras rezultāti svētdien bija publicēti laikrakstā El Periodico, paredzēja nedaudz mazāku - 44,4% atbalstu - neatkarību atbalstošajām partijām, kas tām nodrošinātu vairākumu ar 67 līdz 70 vietām parlamentā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits