Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Atklāj saules sistēmu ar astoņām planētām

Zinātnieki, izmantojot mākslīgā intelekta palīdzību ar teleskopiem iegūto datu apstrādāšanai, atklājuši saules sistēmu, kurā ir astoņas planētas, gluži kā mūsu Saules sistēmā. Tas ir lielākais ap vienu zvaigzni riņķojošo planētu skaits, kas ir līdz šim konstatēts, ziņo BBC.

Zvaigzne Kepler-90 ir nedaudz lielāka un karstāka par mūsu Sauli. Līdz šim zinātnieki bija konstatējuši septiņas planētas, kas riņķoja ap to, bet nu atklāta neliela astotā planēta, kas nozīmē, ka ir uzstādīts jauns rekords, proti, līdz šim ārpus mūsu Saules sistēmas nebija konstatēts vairāk par septiņām ap zvaigzni orbītā esošām planētām. 

Atklājums veikts, pateicoties NASA un Google zinātnieku kopdarbam, kas ļāva izmantot mākslīgā intelekta programmas, lai pārbaudītu dažādu kosmosa izpētes teleskopu iegūtās attēlus, lai tajos konstatētu līdz šim nereģistrētus kosmosa ķermeņus. 

Astoņu planētu kosmosa sistēma gan ir visai tālu no Zemes - 2 545 gaismas gadu attālumā. 

Tomēr, lai gan planētu skaits mūsu un Kepler-90 saules sistēmās sakrīt, svešās planētas savai saulei ir daudz tuvāk, kas nozīmē, ka uz tuvāko virsmas temperatūra varētu ap 425 grādiem pēc Celsija.  

Kopumā, pateicoties straujajai kosmosa izpētes attīstībai, šobrīd jau ir reģistrētas vairāk nekā 3 500 eksoplanētas.

Pēdējos gados kosmosa atklājumi arvien biežāk aizrauj arī plašāko sabiedrību. Žurnāls SestDiena šī gada sākumā jau rakstīja par saules sistēmu Trappist-1, kurā ir septiņas Zemes izmēra planētas. Trīs no tām atrodas tā sauktajā mērenajā zonā, kas nozīmē, ka apstākļi uz tām varētu būt labvēlīgi, lai ūdens ieņemtu šķidru agregātstāvokli, un ūdens klātesamība, kā zināms, tiek uzskatīta par vienu no būtiskākajiem nosacījumiem, lai rastos mūsu planētai pazīstama dzīvība.

Tāpat, runājot par kosmosa izpēti un tās popularizāciju sabiedrībā, var atgādināt, ka šogad rudenī Rīgā notika Eiropas Planetārās zinātnes kongress (EPSC 2017), kura laikā šeit viesojās vairāk nekā 800 kosmosa pētnieku un zinātnieku. SestDiena tikās ar latviešu izcelsmes amerikaņu pētnieci Amaru Grapu, kura ar kosmosa nozari ir saistīta jau vairāk nekā trīsdesmit piecus gadus un, pārceļoties uz Latviju, nodibinājusi arī biedrību Baltics in Space, vēloties Latvijas un kaimiņu kosmosa zinātnes iestādes un pētniekus iepazīstināt ar pārējo pasauli. 

Portāls Diena.lv izmantoja kongresa sniegto iespēju, lai parunātos ar kosmosa inženieri Skotu Edžingtonu, kurš pavadījis 17 gadu, strādājot ar nule noslēgtu Saturna izpētes projektu. Zinātnieks tolaik, runājot par savu darbu, nekautrējās norādīt, ka misijas datus vēl gadu desmitiem izmantos gan zinātnieki, gan studenti.

Top komentāri

Onslow
O
komentāros gānītājiem,nabadzības piekaucējiem - būs uz kurieni mukt...
NAV VIENALGA
N
Kā man patīk šīs NASA zīmētās planētas, pavadoņi, kosmosa putekļi utt! :D
Zeme ir
Z
Dārgie žurnālisti, es jūs lūdzu ieslēdziet loģisko saprātu un beidzot esat drosmīgi un izpētiet, ka zeme ir plakana un ka patiesībā kosmoss tas ir fufelis, ko pasniedz Nasa. Mūsu zemei apkārt ir apvalks aiz kura ir ūdens. Nav tāda lieta, kā kosmoss!!! Ir ūdens. Un tas nav sviests, ko es runāju, bet tā ir patiesība! Varavīksnes izliekuma forma apstiprina apvalka esamību, zemes nekustīgums, saules un mēness tuvais attālums ir tikai daži no faktiem, kurus dziļāk izpētot, loģiski nonāksiet pie secinājuma, ka zeme ir plakana un ka ne viss, ko mums pasniedz ir patiesība.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits