Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Korumpētas amatpersonas ļāvušas pārdot samaitājušos gaļu

Brazīliju satricinājis gaļas skandāls

Brazīlijas valdība aktīvi cenšas pārliecināt ārvalstis, ka viena no brazīliešu galvenajām eksportprecēm – gaļa – nekaitē patērētāju veselībai. Glābšanas pasākumi saistīti ar tiesībsargājošo iestāžu apjomīgo izmeklēšanu, kuras laikā esot gūti pierādījumi, ka divi lielākie Brazīlijas gaļas pārstrādātāji piekukuļojuši sanitārā dienesta darbiniekus un politiķus, lai saņemtu atļauju pārdot un eksportēt kvalitātes normām neatbilstošu un pat samaitājušos gaļu. Skandālā iesaistīti kopumā vairāki desmiti uzņēmumu, kuru rīcība sagandējusi uzticamību vienai no Brazīlijas nīkuļojošās tautsaimniecības plaukstošākajām nozarēm, otrdien lasāms laikrakstā Diena.

Brazīlijas federālā policija aizvadītajā piektdienā veica reidus 21 gaļas pārstrādes uzņēmumā, pār kuriem krīt aizdomas, ka tie vairāku gadu garumā varētu būt maksājuši kukuļus korumpētām amatpersonām, lai tās pievērtu acis uz sanitāro noteikumu neievērošanu. Sanitārajiem inspektoriem ticis maksāts ne tikai skaidrā naudā, bet arī graudā – izsniedzot svaigu gaļu, vēsta ziņu aģentūra Bloomberg

Nelikumīgos maksājumus saņēmuši arī politiķi no divām valdošajā koalīcijā ietilpstošajām partijām – Brazīlijas demokrātiskās kustības partijas un Progresīvās partijas.

Izmeklētāji apgalvo, ka korumpētu ierēdņu dēļ pie patērētājiem Brazīlijā, tajā skaitā skolu ēdnīcās, un ārvalstīs esot nonākuši produkti, kuru sastāvā bijusi iepuvusi un ar salmonellām inficēta gaļa. Negodīgajos uzņēmumos iebojājušās gaļas nepatīkamā smaka esot nomaskēta ar dažādām ķīmiskajām vielām, arī kancerogēnām. Mediji vēsta arī par desām, kurām ticis pievienots kartons. Lietas ietvaros tiesa izsniegusi vairāk nekā 30 personu aresta orderus.

Zem policijas lupas nonākuši arī Brazīlijas gaļas apstrādes nozares milži JBS, kas ir pasaulē lielākais liellopu gaļas eksportētājs, un BRF, kas ir pasaulē lielākais putnu gaļas pārstrādātājs. 

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena otrdienas, 21.marta, numurā!
 

Top komentāri

Tā ir veca lieta, ēd -
T
ko pats audzējis un kopis. Ēst citu gatavotu ēdienu šodien ir neprāts.
Kā man kaut ko
K
izaudzēt, ja man astoņas stundas dienā jāpavada biroja krēslā pie datora, lai strādātu darbu, kuru esmu mācījies strādāt?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

ES pakļauj sankcijām Irānas aizsardzības ministru

Eiropas Savienība (ES) piektdien pakļāvusi sankcijām Irānas aizsardzības ministru Mohamadu Rezu Aštiani un Revolucionāro gvardi par Krievijas apgādāšanu ar raķetēm un lidrobotiem, kas tiek izmantot...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits