Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Covid-19 izcēlies Uhaņas tirgū

Divos zinātniski recenzētos pētījumos, kuri šonedēļ publicēti žurnālā Science, pētnieki aprakstījuši pārliecinošus pierādījumus, ka Covid-19 izcelšanās centrā bijis Ķīnas pilsētas Uhaņas jūras velšu un savvaļas dzīvnieku tirgus, vēsta BBC.

Vienā no pētījumiem parādīts, ka pirmie reģistrētie saslimšanas gadījumi bijuši tieši saistīti ar šo tirgu. Savukārt otrajā pētījumā izmantota SARS-CoV-2 koronavīrusa genoma attīstības variantu analīze Covid-19 pandēmijas sākuma posmā. Tā liecina, ka pirms 2020. gada februāra konstatētas divas SARSCoV-2 ģenētiskās variācijas. 

Pētnieki izdarījuši secinājumus, ka šīs variācijas bijušas sekas vismaz diviem starpsugu transmisijas uz cilvēku gadījumiem un apliecina SARS-CoV-2 zoonozes izcelsmi. Visticamāk, ka SARSCoV-2 bijis dzīviem zīdītājiem, kas pārdoti Uhaņas tirgū 2019. gada beigās. No tiem divos atšķirīgos izplatīšanās gadījumos inficējušies cilvēki, kuri strādājuši vai iepirkušies šajā tirgū.

Glāzgovas Universitātes virusologs Deivids Robertsons intervijā BBC izteicis cerību, ka pētījumi "izlabos nepatieso pieņēmumu, ka vīruss nācis no laboratorijas". Viņš skaidrojis, ka sākotnēji daudzas maldīgas hipotēzes bijušas balstītas uz faktu, ka no vairākiem simtiem pirmo Uhaņā hospitalizēto Covid-19 slimnieku tikai 50 bija tieša, izsekojama sasaiste ar tirgu. "Taču tas, ko tagad zinām par vīrusu, apliecina, ka, tā kā daudzu cilvēku saslimšanas simptomi ir ļoti mēreni, viņi var, atrodoties sabiedrībā, pārnēsāt vīrusu uz citiem, un tad ir grūti sasaistīt smagas saslimšanas gadījumus vienu ar otru."

Datu analīze parādīja, ka liels procents pirmo saslimušo, kuri nebija saistīti ar tirgu, nestrādāja tajā, neiepirkās, tomēr dzīvoja tā tuvumā. Tas atbalsta pieņēmumu, ka tirgus bijis epidēmijas izcelsmes epicentrs, kurā kāds cilvēks inficējies, pēc tam radot inficēšanos ķēdi apkārtējā sabiedrībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits