Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

EK ierosina izveidot ieceļošanas un izceļošanas sistēmu Eiropā

Eiropas Komisija (EK) iepazīstinājusi ar pārskatīto priekšlikumu regulai par ieceļošanas/izceļošanas sistēmas izveidi, lai paātrinātu, atvieglotu un pastiprinātu robežpārbaudes procedūras trešo valstu valstspiederīgajiem, kuri ceļo uz Eiropas Savienību (ES).

Ieceļošanas/izceļošanas sistēma ļaus modernizēt ārējo robežu pārvaldību, uzlabojot kontroles kvalitāti un efektivitāti, un sniegs atbalstu dalībvalstīm, kuras saskaras ar arvien lielāku ES ieceļojošu un izceļojošu personu skaitu, liecina EK paziņojums. Tiesību akta priekšlikums ir daļa no viedrobežu pasākumu kopuma, kas pievēršas informācijas sistēmu lomai ārējo robežu pārvaldības, iekšējās drošības uzlabošanā un cīņā pret terorismu un organizēto noziedzību.

Migrācijas, iekšlietu un pilsonības komisārs Dimitris Avramopuls norāda, ka jauno tehnoloģiju izmantošana var palīdzēt pārvaldīt personu plūsmu, kas ierodas pie ES ārējām robežām, vienlaikus apkarojot neatbilstīgu migrāciju un nodrošinot ES iekšējo drošību. "Šodien mēs novēršam būtisku trūkumu mūsu informācijas sistēmās un veicam konkrētus pasākumus, lai stiprinātu un padarītu viedākas un efektīvākas mūsu robežas attiecībā uz arvien pieaugošo skaitu ceļotāju, kuri dodas uz ES," viņš uzsver.

Ierosinātā ieceļošanas/izceļošanas sistēma ļaus uzlabot īstermiņa uzturēšanās pārraudzību, palielināt robežpārbaužu automatizāciju un labāk noteikt dokumentu un identitātes viltojumus. Sistēmu piemēros attiecībā uz visiem trešo valstu valstspiederīgajiem, kuri Šengenas zonā ir ielaisti īstermiņa uzturēšanās nolūkā - ne vairāk kā 90 dienas jebkurā 180 dienu laikposmā.

Sistēmā tiks reģistrēts vārds un uzvārds, ceļošanas dokumenta veids, biometriskie dati un ieceļošanas un izceļošanas datums un vieta. Tas atvieglos robežšķērsošanu personām, kurām var nepieprasīt atsevišķus pamatojuma dokumentus, ļaus atklāt personas, kuras ir pārsniegušas atļauto uzturēšanās termiņu, un noteikt personas bez dokumentiem Šengenas zonā. Sistēmā tiks fiksēti arī ieceļošanas atteikumi.

Ieceļošanas/izceļošanas sistēma aizvietos pašreizējo sistēmu, kur pasēs ar roku tiek iespiesti zīmogi, kas aizņem daudz laika, nenodrošina uzticamus datus par robežšķēršošanas gadījumiem un neļauj noteikt personas, kuras ir pārsniegušas atļauto uzturēšanās termiņu, un nepalīdz gadījumos, kad ceļošanas dokumenti ir pazaudēti vai iznīcināti.

Ierosinātajā sistēmā tiks krāti gan burtciparu, gan biometriskie dati - četru pirkstu nospiedumu un sejas attēla kombinācija. Saskaņā ar ES datu aizsardzības noteikumiem ir paredzēti atbilstīgi datu aizsardzības pasākumi un stingras piekļuves tiesības. Sistēmu veido galvenā datubāze, kas ir savienota ar valstu ieceļošanas punktiem.

Tāpat tiks izveidota ieceļošanas/izceļošanas sistēmas un vīzu informācijas sistēmas sadarbspēja. Regulas projektā paredzēts, ka dalībvalstu tiesībaizsardzības iestādes un Eiropols šai sistēmai varēs piekļūt saskaņā ar stingri noteiktiem nosacījumiem.

Pasākumu kopumā ietverts arī pārskatītais priekšlikums regulai, ar kuru groza Šengenas Robežu kodeksu, lai tajā iekļautu saistībā ar ieceļošanas/izceļošanas sistēmu radušos tehniska rakstura grozījumus. Šie grozījumi trešo valstu valstspiederīgajiem nodrošinās pašapkalpošanās sistēmu un e-vārtu pieejamību un ļaus atsevišķus robežpārbaudes posmus veikt automātiski, un ļaus valstīm, kuras vēlas ieviest nacionālās reģistrētā ceļotāja programmas, to arī darīt.


    Uzmanību!

    Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

    Seko mums

    Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

    Ziņas e-pastā

    Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

    LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

    Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


    Aktuāli


    Baltijas valstis

    Vairāk Baltijas valstis


    Eiropa

    Vairāk Eiropa


    ASV

    Vairāk ASV


    Krievija

    Vairāk Krievija


    Tuvie austrumi

    Vairāk Tuvie austrumi


    Cits

    Vairāk Cits