Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +3 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Eksperti: Nelegālā ieroču tirdzniecība liek Latīņamerikai noasiņot

Nelegālā ieroču kontrabanda ir pārvērtusi Latīņameriku reģionā, kur asinsizliešana kļuvusi par normu un tiek pastrādāti 40% no pasaulē izdarītajām slepkavībām, trešdien paziņoja eksperti.

"42% ar šaujamieročiem pastrādāto slepkavību, kas notikušas pasaulē, pastrādātas Latīņamerikā, lai gan tur dzīvo tikai 10% pasaules iedzīvotāju," atsaucoties uz ANO datiem, ekspertu konferencē paziņoja Kostarikas bijušais prezidents un Nobela Miera prēmijas laureāts Oskars Ariass.

Lai gan tādi ieroči kā revolveri, pistoles un šautenes lielākoties tiek ražotas un pārdotas legāli, ieroči bieži nonāk organizētu noziedznieku, teroristu un bandu rokās, norādīja eksperti.

Meksikas prezidenta Felipes Kalderona sniegtā informācija liecina, ka vairāk nekā 100 000 no viņa valstī konfiscētajiem šaujamieročiem nākuši no likumīgām tirdzniecības vietām ASV.

"Pilnīgais [ieroču] kustības kontroles trūkums (..) ļauj tiem nonākt karteļu, algotņu vai to cilvēku rokās, kuri atbalsta diktatūras," norādīja Kostarikas ārlietu ministrs Enrike Kastilio.

Centrālamerika ir viens no pasaules vardarbīgākajiem reģioniem. Hondurasā pastrādāto slepkavību skaits ir astoņas reizes lielāks nekā vidēji pasaulē, Gvatemalā - sešas reizes lielāks.

Meksikā Kalderons enerģisku cīņu pret narkotiku karteļiem uzsāka 2006.gada decembrī, un kopš tā laika ar narkotiku tirdzniecību saistītā vardarbība prasījusi jau aptuveni 45 000 cilvēku dzīvības.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits