Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

FOTO: Tūkstošiem cilvēku piemin žurnāla Charlie Hebdo uzbrukumā nogalinātos

Tūkstošiem cilvēku visā pasaulē, tostarp Maskavā, Londonā un Tokijā, trešdienas vakarā izgājuši ielās, lai pieminētu uzbrukumā Francijas satīriskā žurnāla Charlie Hebdo redakcijai nogalinātos cilvēkus.

Ar automātiskajiem ieročiem bruņoti cilvēki trešdien iebruka Charlie Hebdo redakcijā, un apšaudē tika nogalināti 12 cilvēki.

11 cilvēki uzbrukumā tika ievainoti, no kuriem četri atrodas kritiskā stāvoklī.

Tas ir asiņainākais teroristu uzbrukums Francijā 40 gadu laikā.

Policija aizdomās par uzbrukumu izsludinājusi meklēšanā divus brāļus - Šerifu un Saidu Kuaši. Trešais aizdomās turamais - kāds 18 gadus vecs jaunietis - pats padevies policijai.

Francijas prezidents Fransuā Olands ceturtdien izsludinājis valstī sēras. Olands aicināja tautu uz nacionālo vienotību, piebilstot, ka drošības dienesti pēdējo nedēļu laikā izjaukuši vairākus teroristu plānotus uzbrukumus.

Pasaules līderi asi nosodījuši uzbrukumu Charlie Hebdo. ASV prezidents Baraks Obama nodēvēja to par gļēvulīgu un ļaunu uzbrukumu, un pāvests Francisks norādīja, ka šāda vardarbība, lai kāds arī nebūtu tās motīvs, ir riebīga un nekad nevar tikt attaisnota.

Uzbrukumu nosodījusi arī Francijas musulmaņu kopienas vadība, Arābu līga un mediju organizācijas.

Pieminot uzbrukumā nogalinātos, Francijā trešdienas vakarā ielās izgāja vairāk nekā 100 000 cilvēku.

Demonstrantus vienoja sauklis Je suis Charlie, kas tulkojumā no franču valodas nozīmē "Es esmu Čārlijs", un ir atsauce uz žurnāla nosaukumu.

Demonstrācijas notika arī Londonā, Tokijā, Maskavā un Latīņamerikā.

Ņujorkā, neskatoties uz auksto laiku, uz demonstrāciju sapulcējās vairāki simti cilvēku, galvenokārt francūži, kuri dziedāja Francijas valsts himnu "Marseljēzu" un skandēja "Čārlijs, Čārlijs".

Tikmēr Monreālā, Kanādā, uz demonstrāciju sapulcējās vairāk nekā 1000 cilvēku un Kvebekā sabiedrības drošības ministrs nolika duci baltu rožu sniegā pie Francijas konsulāta, kur arī notika demonstrācija.

Tikmēr Argentīnā, Brazīlijā, Čīlē, Kolumbijā un Ekvadorā karikatūristi nosodīja uzbrukumu saviem aroda brāļiem Parīzē un publicēja karikatūras, kurās nosodīts asiņainais uzbrukums Charlie Hebdo.

Kolumbijā pie franču vidusskolas Bogotā uz demonstrāciju sapulcējās aptuveni 100 cilvēku, tostarp ieradās arī pazīstamais kolumbiešu rakstnieks Huans Gabriels Vaskess.

Slaktiņš Charlie Hebdo redakcijā daudzviet pasaulē uztverts kā tiešs uzbrukums vārda un preses brīvībai.

Žurnāls Charlie Hebdo 2006.gadā izpelnījās ievērību visā pasaulē, pārpublicējot musulmaņu pravieša Muhameda karikatūras, kas sākotnēji parādījās dāņu laikrakstā Jyllands-Posten un izraisīja islāma pasaules sašutumu.

2011.gadā notika uzbrukums Charlie Hebdo redakcijai, kurā tika izmantoti tā dēvētie Molotova kokteiļi.

Nedz draudi, nedz vardarbība, nedz tiesas prāvas līdz šim nebija piespiedušas Charlie Hebdo atkāpties no savas nostājas, un 2012.gadā tā slejās atkal parādījās Muhameda karikatūras. Šoreiz pravietis bija attēlots kails.

Aptuveni stundu pirms uzbrukuma žurnāls tviterī publicēja karikatūru par teroristu organizācijas Islāma valsts līderi Abu Bakru al Bagdadi, to parakstot ar vārdiem "Ar vislabākajiem novēlējumiem, starp citu".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Maskavā atceļ "nemirstīgā pulka" gājienu

Maskavā drošības apsvērumu dēļ rīkotāji atcēluši 9.maijā plānoto "nemirstīgā pulka" gājienu, kas daudzviet Krievijā ticis rīkots Otrā pasaules kara dalībnieku piemiņai, otrdien pavēstīja am...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits