Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Franči novērš galēji labējo panākumus

Francijas vēlētāju spēja būt vienotiem valstij kritiskā brīdī nepieļāva galēji labējās partijas Nacionālā fronte (NF) nonākšanu pie varas kādā no valsts 13 reģioniem pēc svētdien notikušās reģionālo vēlēšanu otrās kārtas, neraugoties uz to, ka pret imigrantiem noskaņotais spēks guva savā vēsturē labākos vēlēšanu panākumus, otrdien vēsta laikraksts Diena.

Politisko procesu vērotāji norāda, ka balsojuma iznākums ir brīdinājums Francijas divām lielākajām partijām pirms 2017. gada prezidenta vēlēšanām.

Provizoriskie vēlēšanu rezultāti liecina, ka septiņos reģionos uzvarējusi eksprezidenta Nikolā Sarkozī vadītā konservatīvā Republikāņu partija, bet pašreizējā prezidenta Fransuā Olanda Sociālistu partija, kas iepriekš kontrolēja 12 reģionu, turpmāk valdīs piecos. Korsikā uzvarēja kustība, kas iestājas par plašāku reģiona autonomiju.

Marinas Lepenas vadītā NF neuzvarēja nevienā reģionā, lai gan vēlēšanu pirmajā kārtā 6. decembrī tā finišēja pirmā sešos reģionos, visā valstī kopumā saņemot nedaudz vairāk par sešiem miljoniem balsu. Pēc pirmās kārtas Sociālistu partijas kandidāti vairākos reģionos atsauca savu kandidatūru, aicinot vēlētājus balsot par Republikāņu partiju un nepieļaut NF panākumus.

Šāda taktika attaisnojās, jo otrajā kārtā nobalsoja gandrīz par 10% vairāk vēlētāju. Īpaši augsta vēlētāju aktivitāte tika novērota reģionos, kur Lepenas partija bija guvusi panākumus pirmajā kārtā. Analītiķi pieļauj, ka daudzi svētdien devās pie urnām, lai nepieļautu galēji labējo uzvaru, raksta France24.com. Neraugoties uz to, NF ieguva 6,8 miljonus balsu.

Pēc sakāves Lepena apsūdzēja sociālistus un republikāņus «melu un dezinformācijas kampaņas» rīkošanā, lai nepieļautu NF nokļūšanu pie varas. Viņas māsasmeita Mariona Marešāla-Lepena, kas kandidēja vienā no reģioniem, sacīja, ka "ir uzvaras, kas apkauno uzvarētājus", vēsta AFP.

Šīs vēlēšanas bija nozīmīgas, jo notika tikai dažas nedēļas pēc 13. novembra terora aktiem Parīzē, kuros dzīvību zaudēja 130 cilvēku. Lepena notikušajā vaino Francijas imigrācijas politiku un Eiropas Savienības atvērtās robežas.

Neraugoties uz to, ka NF nepārņēma varu nevienā no 13 reģioniem, prese un analītiķi nesteidzas apsveikt divas lielākās partijas.

Francijas katoļu laikraksta La Croix pirmdienas numura vāku rotāja virsraksts Zaudēja visi. Tam pievienojās arī reģionālā avīze La Voix du Nord, kas uzskata, ka "šīs bija vēlēšanas bez uzvarētāja". "NF uzvarēja pirmajā kārtā, bet izgāzās otrajā. Konservatīvie neguva labumu no protesta balsojuma [pret valdošo partiju]. Sociālisti zaudēja reģionālo pārākumu," savā komentārā rakstīja La Voix du Nord galvenais redaktors Žans Mišels Bretonjē.

Visu žurnālista Ulda Ķezbera rakstu NF rekordatbalsts, kas nenesa gaidīto uzvaru lasiet otrdienas, 15.decembra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits