Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +14 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 9. jūnijs
Ligita, Gita

Grib apturēt ieroču printēšanu

Populārās interneta failu apmaiņas vietnes The Pirate Bay meklētājā ierakstot vārdu liberator (atbrīvotājs), ikvienam ir iespēja atrast un savā datorā lejupielādēt pirmās ar trīsdimensiju printeri izgatavojamās pistoles programmu, ko 6. maijā savā mājaslapā publicēja ieroča radītājs ASV bezpeļņas organizācija Defense Distributed.

10. maijā pēc ASV valdības pieprasījuma organizācija no interneta izņēma Liberator izgatavošanai nepieciešamo virtuālo plānu. Taču džins jau bija izlaists no pudeles - programmas, kas tobrīd bija lejupielādēta vairāk nekā 100 tūkstošus reižu, kopijas turpināja cirkulēt internetā.

Iegādājās eBay

Trīsdimensiju printeri, kas pēc tajos ievadītu datu nolasīšanas, zīmējot un klājot slāni pa slānim, rada reālus priekšmetus no plastikāta, pēdējos gados iekaro aizvien lielāku popularitāti, jo, attīstoties tehnoloģijām, tie ir kļuvuši pieejamāki plašākam cilvēku lokam.

Līdz šim internetā bija parādījušās programmas, ar kuru palīdzību trīsdimensiju printeri varēja izgatavot atsevišķus ieroču komponentus. Defense Distributed bija pirmie, kas piedāvāja plānu ierocim, ko saliek no detaļām, kuras rada trīsdimensiju printeris.

Organizācijai bija nepieciešami astoņi mēneši, lai uzražotu pistoli, kas tika samontēta no 16 atsevišķām detaļām. 15 no tām (izņēmums ir belznis, kas ir no metāla) tika radītas ar rūpniecisko trīsdimensiju printeri, kas par 8000 dolāriem (4200 latu) bija iegādāts populārajā interneta izsoļu vietnē eBay.

Arī konvencionālā bruņojuma ražotāji izmanto šādus printerus, lai pārbaudītu ieroču prototipus pirms sērijveida ražošanas uzsākšanas. Šajos lieljaudas printeros izmanto ļoti blīvus termoplastiskos materiālus, kuri spēj izturēt lielo spēku, kas rodas, izšaujot lodi.

Defense Distributed vadītājs 25 gadus vecais Teksasas Universitātes jurisprudences students Kodijs Vilsons, kurš sevi dēvē par kriptoanarhistu, apgalvo, ka Liberator radīts, lai «aizsargātu Savienoto Valstu Konstitūcijas garantēto indivīdu pieeju šaujamieročiem».

Viņš pats maija sākumā ņēma rokās pašradīto ieroci, lai veiktu pirmo šāvienu. Tas izrādījās veiksmīgs, jo, neskatoties uz spēcīgo eksploziju, kas notika pistoles iekšienē, tās stobrs un korpuss palika neskarti. «Man šķiet, ka mums izdevās,» K. Vilsona teikto klātesošajiem citē izdevums Forbes.

Ražos ieročus mājās

Pirms pistoles radīšanas K. Vilsons ieguva šaujamieroču ražošanas un tirgošanas licenci no ASV Alkohola, tabakas, šaujamieroču un sprāgstvielu biroja, kas apgalvo, ka ikvienam amerikānim ir tiesības iegūt ieroci, pat ar trīsdimensiju printera palīdzību, raksta BBC.

Tomēr ASV varasiestādes nebija mierā, 9. maijā sazinājās ar Defense Distributed un pieprasīja izņemt no savas mājaslapas Liberator radīšanai nepieciešamo programmu. Nosūtītajā e-pasta vēstulē bijis rakstīts, ka to nepieciešams izņemt, lai noskaidrotu, vai Defense Distributed, internetā ievietojot programmu un ļaujot to lejupielādēt cilvēkiem ārpus ASV teritorijas, nav pārkāpusi Savienoto Valstu bruņojuma eksporta likumus.

Organizācija pakļāvās valdības prasībai, bet K. Vilsons nav apbēdināts par valsts varas iejaukšanos. Viņaprāt, tas neatturēs interesentus iegūt Liberator radīšanai nepieciešamo programmu. «Vai interneta un trīsdimensiju printeru laikmetā var pastāvēt bruņojuma tirdzniecības kontrole?» viņš jautā.

Pēc Liberator parādīšanās vairāki ASV likumdevēji publiski ir aicinājuši aizliegt ar trīsdimensiju printeriem radītus ieročus.

Skaļākais K. Vilsona vadītās organizācijas rīcības kritiķis līdz šim ir bijis ASV Kongresa loceklis no Demokrātu partijas Stīvens Izraels, kurš uzskata, ka likumdevējiem jāpārskata Nekonstatējamo šaujamieroču likums, kas aizliedz šaujamieročus, kurus neuzrāda metāla detektors. Viņaprāt, likumā ir jāiekļauj arī plastikāta ieroči.

«Drošības kontrolpunktiem, pārbaudēm un ieroču kontroles likumiem nav nekādas jēgas, ja noziedznieki mājas apstākļos var izprintēt plastikāta šaujamieročus un iznest tos cauri metāla detektoriem,» teikts S. Izraela paziņojumā.

Viņam pievienojies arī partijas biedrs senators Čārlzs Šūmers. «Noziedznieks var izveidot ieroču fabriku savā garāžā. Viss, kas viņam nepieciešams, ir dators un nauda printerim. Viņam pat nav jāiziet no mājām,» uzskata Č. Šūmers.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits