Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Imigranti bēg no Saūda Arābijas

Tūkstošiem viesstrādnieku, pārsvarā no Āfrikas valstīm, pamet pasaulē lielāko naftas eksportētājvalsti Saūda Arābiju bailēs no represijām, jo vietējās varasiestādes izvērš bargus pasākumus pret nelegālajiem imigrantiem, kas gadiem ir darījuši mazāk apmaksātus darbus, bet tagad tiek uzskatīti par galveno iemeslu, kādēļ vietējo iedzīvotāju vidū ir augsts bezdarbs.

Cilvēktiesību aizstāvji aicina Saūda Arābiju veikt reformas nodarbinātības sistēmā, kas pašlaik ir diskriminējoša pret viesstrādniekiem, no kuriem lielākā daļa tādēļ legālas nodarbinātības vietā izvēlas strādāt nelikumīgi.

Saūda Arābijas galvaspilsētas Rijādas centrā pirmdien veidojās garas rindas ar cilvēkiem, kuriem līdzi bija lielas ceļojumu somas. Tie bija viesstrādnieki, kuri gaidīja iekāpšanu autobusos, kas viņus nogādāja imigrantiem izveidotā pagaidu apmetnē netālu no pilsētas lidostas. Tuvākajās dienās šie cilvēki atgriezīsies savā dzimtenē, visticamāk, kādā no netālu esošajām Austrumāfrikas vai Āzijas valstīm.

Saūda Arābijas valdība 4. novembrī sāka plašas pārbaudes privātajos uzņēmumos un imigrantu apdzīvotajos rajonos, lai pārbaudītu viesstrādnieku dokumentus. Todien beidzās septiņus mēnešus ilgais amnestijas periods, kura laikā iebraucēji, kas Saūda Arābijā uzturējās un strādāja nelikumīgi, varēja legalizēties vai atstāt valsti, nebaidoties no sankcijām.

Vietējā policija un drošības spēki reidu laikā imigrantu apdzīvotajos rajonos lietā likuši brutālu spēku. Pagājušajā trešdienā kādā Rijādas priekšpilsētā, kuru apdzīvo pārsvarā nabadzīgi iebraucēji, policija nogalināja kādu etiopieti, kurš mēģināja izbēgt no likumsargu nagiem.

Reaģējot uz vīrieša nāvi, vairāki tūkstoši rajonā dzīvojošo imigrantu pagājušajā svētdienā sarīkoja grautiņus, ar akmeņiem apmētājot policistus un piedraudot ar nažiem vietējiem. Sadursmju laikā tika nogalināti divi cilvēki. Vietējās varasiestādes apgalvo, ka viens no viņiem esot Saūda Arābijas pilsonis, bet otra persona neesot noskaidrota. Savukārt Etiopijas Ārlietu ministrija ir paziņojusi, ka abi nogalinātie esot etiopieši.

Šie notikumi vēl vairāk pastiprinājuši vietējās sabiedrības atbalstu valdības sāktajai kampaņai pret nelegālajiem viesstrādniekiem. Tautas noskaņojumu uzkurina arī Saūda Arābijas mediji, kas apgalvo, ka nelikumīgie iebraucēji ir apdraudējums nacionālajai suverenitātei un drošībai.

Plašāk lasiet rakstā Imigranti bēg no Saūda Arābijas otrdienas, 12.oktobra, laikraksta Diena 14.-15.lpp.! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Izraēla pauž vilšanos par Baidena brīdinājumiem

Izraēlas vēstnieks ANO ceturtdien paudis vilšanos par ASV prezidenta Džo Baidena draudiem pārtraukt noteiktas ieroču piegādes Izraēlai, ja tā uzbruks Rafahas pilsētai Gazas joslas dienvidos.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits