Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Indijas galvaspilsētu pārklājis toksisks smogs

Piektdien Indijas galvaspilsētu Deli pārklājis toksisks smogs, kā dēļ slēgtas skolas.

Katru ziemu Deli cieš no smacējoša smoga, ko rada zemnieku dedzināto lauku dūmi, transportlīdzekļu izplūdes gāzes un rūpnīcu izmeši.

Sabiedrības veselības krīze turpinās jau gadu desmitiem, un pētnieki vaino smogu simtiem tūkstošu priekšlaicīgu nāves gadījumu visā Indijā.

Saskaņā ar monitoringa uzņēmuma "IQAir" datiem bīstamāko daļiņu PM2,5 līmenis piektdien gandrīz 35 reizes pārsniedza Pasaules Veselības organizācijas ieteikto dienas maksimāli pieļaujamo līmeni.

"Ņemot vērā pieaugošo piesārņojuma līmeni, visas valdības un privātās pamatskolas Deli tuvākās divas dienas būs slēgtas," paziņoja galvenais ministrs Arvinds Keidžrivals.

Deli, kas ir viena no lielākajām pilsētām uz planētas, regulāri tiek ierindota arī starp pasaules piesārņotākajām pilsētām.

Redzamais smogs ir apgrūtinājums iedzīvotājiem lielāko gada daļu, bet problēmas maksimums ir rudenī ap hinduistu gaismas svētkiem "Divali".

Šajā laikā desmitiem tūkstošu lauksaimnieku visā Indijas ziemeļu daļā aizdedzina savus laukus, lai attīrītu nesen novāktos rīsu sējumus.

Šī prakse ir viens no galvenajiem iemesliem, kas katru gadu izraisa smoga problēmu Deli, pastiprinot transportlīdzekļu un rūpniecības radīto izmešu ietekmi.

Tā turpinās, neraugoties uz centieniem pārliecināt lauksaimniekus izmantot citas attīrīšanas metodes un draudiem sodīt tos, kas neievēro dedzināšanas aizliegumus.

Smogs sasniedz maksimumu no oktobra līdz februārim, kad aukstāks gaiss aiztur piesārņojuma aizplūšanu, un iedzīvotājiem tiek ieteikts ārā vienmēr nēsāt sejas maskas.

Iestādes regulāri izsludina dažādus plānus piesārņojuma samazināšanai, piemēram, apturot būvdarbus, taču rezultāti ir niecīgi.

Indija enerģijas ražošanā ir ļoti atkarīga no oglēm. Pēdējo septiņu gadu laikā ogļu dedzināšanas radītās emisijas uz vienu iedzīvotāju ir pieaugušas par 29%, un Indija izvairās no politikas, kas paredz pakāpeniski samazināt šī netīrā fosilā kurināmā izmantošanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits