Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Jāņa Pāvila II ātrā beatifikācija

Miljons ticīgo no visas pasaules un daudzu valstu līderi svētdien pulcēsies Svētā Pētera laukumā, lai kļūtu par aculieciniekiem pirms sešiem gadiem mirušā pāvesta Jāņa Pāvila II beatifikācijai, kas ir pēdējais solis pirms iecelšanas svēto kārtā. Gaidāms, ka nozīmīgo notikumu ar televīzijas starpniecību vēros miljoniem skatītāju.

Beatifikācija nozīmē, ka persona tiek nodēvēta par svētīgu. Baznīcas likumdošana attiecībā uz beatifikāciju izvirza trīs noteikumus procesa virzīšanai: kandidāta sarakstīto darbu ortodoksijas pārbaude, ja šādi darbi ir bijuši, kandidāta tikumu pārbaude un brīnuma, kurš noticis, lūdzot kandidāta aizbildniecību, autentiskuma pārbaude. Visi šie noteikumi attiecībā uz Jāni Pāvilu II ir īstenoti.

2005. gada maijā pāvests Benedikts XVI atļāva sākt sava priekšgājēja beatifikācijas procesu agrāk, nekā tas noteikts baznīcas normās, kas iepriekš paredzēja, ka to var sākt ne agrāk kā piecus gadus pēc cilvēka nāves, vēsta Reuters. Tā paša gada jūnijā beatifikācijas process tika oficiāli sākts.

Šajā laikā saistībā ar mirušā pāvesta vārdu tika minēta franču klostermāsa Marija Simona Pjēra, kura ar Jāņa Pāvila II aizbildniecību tikusi izdziedināta no Parkinsona slimības, ar kuru dzīves pēdējos gados slimoja arī pāvests.

2009. gadā Kanonizācijas lietu kongregācijas teologu komisija apstiprināja Jāņa Pāvila II atbilstību noteikumiem, un šā gada janvārī pāvests Benedikts XVI parakstīja dekrētu, ka ar viņa priekšgājēja aizbildniecību veiktais brīnums ir autentisks.

Lai kandidātu varētu atzīt par svēto, jāiegūst apstiprinājums vēl vienam brīnumam. Parasti persona nevar tikt atzīta par svētu agrāk kā 50 gadu pēc nāves, tomēr Jānis Pāvils II varētu būt izņēmums.

Romas mērija visā pilsētā ir izvietojusi 30 tūkstošus plakātu ar Jāņa Pāvila II attēlu, tie rotā gan veikalu un kafejnīcu logus, gan taksometrus un autobusus. Itālijas galvaspilsētas ielās būs 3000 policistu, tūkstošiem brīvprātīgo, būs noorganizēti papildu autobusi un metro vilcieni. Beatifikācijas ceremonija Romai izmaksās aptuveni 3,5 miljonus eiro (2,45 miljoni latu).

Mirušā pāvesta beatifikācijas nozīmi romiešu acīs raksturo Romas mērs. «Pāvests Vojtila (Jāņa Pāvila II laicīgais vārds) bija ne tikai ticīgo, bet arī visu Romas iedzīvotāju draugs,» uzskata Džanni Alemāno. «Mēs atceramies viņu, tās ir neaizmirstamas atmiņas, ko mēs kopīgi vēlamies svinēt.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits