Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Japāna aizvien traģēdijas ēnā

Kopš deviņu magnitūdu spēcīgās zemestrīces un tai sekojošā cunami viļņa, kas izsauca Fukušimas kodolkatastrofu, otrdien apritēja tieši trīs gadi, taču Japānu aizvien vajā traģiskās avārijas sekas. Simtiem tūkstošu cilvēku dzīvo pagaidu mītnēs, un daudzus katastrofā izdzīvojušos moka bailes par veselību, depresija un bezcerības izjūta, kas novedusi arī pie pašnāvības gadījumu skaita pieauguma.

Tikmēr Fukušimas avarējušajā atomelektrostacijā (AES) turpinās situācijas stabilizēšanas darbi, kas nerit, kā cerēts. Fukušimas traģēdija pasaulē vairoja pretestību kodolenerģijas ieguvei, taču tagad solījumi par atteikšanos no AES izmantošanas pamazām sāk izplēnēt. Arī Japānas valdība likusi noprast, ka grasās atjaunot valstī apturēto AES darbību.Miljoniem cilvēku Japānā otrdien, 11.martā, 14.46 pēc vietējā laika (7.46 pēc Latvijas laika) ieturēja klusuma pauzi un iededza svecītes, pieminot traģēdijā bojāgājušos. Tieši pirms trim gadiem šajā laikā nogranda zemestrīce, kurai sekoja postoši cunami viļņi, kas aizskaloja veselus ciematus un sabojāja arī Fukušimas AES. Katastrofā gāja bojā vismaz 15 884 cilvēki, taču patiesais upuru skaits tiek lēsts vēl lielāks, jo 2633 aizvien uzskatīti par bezvēsts pazudušiem.Pēc AES avārijas dažviet tika rekomendēts ierobežot laiku, ko bērni pavada ārā. Piemēram, Fukušimas prefektūras Korijamas pilsētā bērniem vecumā līdz diviem gadiem tika rekomendēts ārā nepavadīt vairāk par 15 minūtēm dienā, bet vecumā no trim līdz pieciem gadiem - ne vairāk par pusstundu.

Oktobrī atcelts rekomendētā laika ierobežojums, taču satrauktie vecāki aizvien baidās bērnus laist spēlēties ārā.

Vecākos valda bailes par to, ko radiācija varētu būt nodarījusi viņu bērniem. Fukušimas prefektūras valdība apsolījusi, ka nodrošinās bezmaksas veselības pārbaudes mūža garumā tiem 360 000 cilvēku, kas 2011.gada 11.martā vēl nebija sasnieguši 18 gadu vecumu.

"Pēc Černobiļas katastrofas bērniem vēzis tika diagnosticēts tikai vairākus gadus vēlāk," raidsabiedrībai BBC sacīja slimnīcā sastaptā māmiņa Mijuki Arakava, kura abus dēlus bija atvedusi uz pārbaudi. "Maniem puikām tagad viss ir kārtībā, taču, ja pastāv kādas aizdomas, man tās jāuzzina pēc iespējas ātrāk."

Fukušimas AES avārijas seku novēršanas darbi neiet tik raiti, kā cerēts. Vēl pagājušajā mēnesī no AES noplūda 100 tonnu radioaktīvā ūdens. Stacijā dzesēšanai tiek izmantots ūdens, kas pēc tam jāuzglabā un jāattīra. AES apsaimniekotājs TEPCO jau brīdinājis, ka sāk trūkt vietas radioaktīvā ūdens uzglabāšanai. Eksperti prognozē, ka daļu ūdens nāksies ielaist okeānā, taču pret to asi iebilst vietējie zvejnieki, Japānas kaimiņvalstis un vides organizācijas.

Visu rakstu lasiet laikrakstā Diena trešdien, 12.martā!


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits