Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Japāna atgriežas pie kodolenerģijas

Japāna otrdien, iedarbinot Sendai reaktoru apmēram 1000 kilometrus uz dienvidrietumiem no Tokijas, pārtrauca divus gadus ilgo atteikšanos no kodolenerģijas.

Pārtraukums sekoja Fukušimas katastrofai 2011.gadā. Pirms vairāk nekā četriem gadiem zemestrīces izraisītais cunami vilnis skāra Fukušimas atomelektrostaciju, kura sāka kust.

Katastrofas rezultātā radiācija izplatījās plašā teritorijā un lika desmitiem tūkstošu cilvēku pamest savas mājas. Daudzi no viņiem, visticamāk, nekad nevarēs atgriezties.

Pēc tam tika slēgti arī Japānas stabilie kodolreaktori un sākās aktīva cīņa pret turpmāku kodolenerģijas izmantošanu.

Gaidāms, ka sabojāto Fukušimas reaktoru demontāža prasīs vairākus desmitus gadu un kopā ar kompensācijām, bet neieskaitot teritorijas attīrīšanu, izmaksās 57 miljardus ASV dolāru.

Plānots, ka 31 gadu vecais Sendai reaktors sasniegs pilnu jaudu otrdienas vakarā un sāks ražot elektrību līdz piektdienai. Tas darbosies saskaņā ar daudz stingrākiem noteikumiem, kuri tika ieviesti pēc Fukušimas avārijas.

Noskaņojums pret kodolenerģiju joprojām Japānā ir aktīvs, un televīzijā bija redzams, ka pie Sendai stacijas bija sapulcējušies protestētāji un policija.

Vietējie mediji ziņoja, ka pret reaktora iedarbināšanu protestēja apmēram 200 cilvēku.

Savulaik Japānā ceturto daļu enerģijas nodrošināja atomelektrostacijas. Pēc Fukušimas tikai uz laiku tika atkal iedarbināti divi reaktori, un to darbība tika pārtraukta 2013.gada septembrī. Tā Japāna divus gadus bija pilnībā brīva no kodolenerģijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits