Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Japāna piemin upurus postošākās dabas katastrofas valsts vēsturē desmitgadē

Dzīve Japānā vakardienas pēcpusdienā apstājās uz klusuma brīdi, lai sērās pieminētu pirms desmit gadiem notikušās lielākās dabas katastrofas valsts vēsturē upurus, vēsta AFP.

2011. gada 11. martā pulksten 14.46 netālu no Japānas ziemeļaustrumu piekrastes notika 9,0 magnitūdu spēcīgs zemestrīces grūdiens, kas bija viena no stiprākajām jebkad reģistrētajām zemestrīcēm. Tā izraisīja milzīgus cunami viļņus, kuru postošā pārskalošanās apdzīvotajām vietām piekrastē noveda pie 18 500 cilvēku dzīvības zaudēšanas vai pazušanas bez vēsts. Mijako pilsētā, Ivates prefektūrā, tika reģistrēts 19 metru augsts cunami vilnis. Mijagi prefektūrā cunami izraisīja postījumus līdz pat sešus kilometrus tālā zonā no piekrastes. Cunami izpostīja apdzīvotās vietas ap 400 kilometriem garā piekrastes posmā.

Savukārt postījumi Fukušimas Daiči atomelektrostacijā izraisīja radioaktīvo piesārņojumu, kura dēļ tūkstošiem iedzīvotāju bija spiesti pamest apkārtējās apdzīvotās vietas. Pēc desmit gadiem 42 565 cilvēki, ieskaitot 35 725 Fukušimas iedzīvotājus, joprojām nevar atgriezties mājās. Liela daļa Japānas ziemeļaustrumu piekrastes tagad ir nostiprināta ar milzīgām betona aizsargsienām līdz pat 15 metru augstumā. Pēc būvniecības pabeigšanas to kopējais garums sasniegs 432 kilometrus.

Deviņās no Fukušimas municipalitātēm ap izpostīto atomelektrostaciju joprojām aizliegta cilvēku pārvietošanās. Pagaidu krātuvē joprojām glabājas aptuveni 14 miljoni tonnu radioaktīvas augsnes, koku un citu atkritumu no Fukušimas apkārtnes. Valdība reģiona atjaunošanai jau ir iztērējusi 32 triljonus jēnu (247 miljardi eiro).

Japānas imperators Naruhito uzrunā īpašā piemiņas ceremonijā Tokijas nacionālajā teātrī uzsvēra, ka pēc desmit gadiem saglabājušās neaizmirstamas atmiņas par traģēdiju. Daudzi cilvēki, kas paši tajā cieta, spēja pārvarēt daudzās grūtības, palīdzot citiem un saņemot palīdzību no citiem.

Premjerministrs Josihide Suga teica, ka problēmas, ar kurām bija jāsaskaras milzīgo dabas katastrofu pārdzīvojušajiem, vēl vairāk pastiprināja koronavīrusa pandēmija un vēl vairākas dabas katastrofas, to skaitā nesenā spēcīgā zemestrīce tajā pašā reģionā, kas tiek uzskatīta par 2011. gada zemestrīces pēcgrūdienu.

Tajā pašā laikā valdības vadītājs uzsvēra, ka Japāna vienmēr "pārvar ikvienu krīzi ar drosmi un cerībām". Viņš arī mudināja Japānu nekad neaizmirst mācības, ko tā guvusi katastrofas laikā, un solīja, ka valsts turpinās palīdzēt katastrofā cietušajiem atjaunot viņu ikdienas dzīvi, vēsta Deutsche Welle.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits