Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Svētdiena, 16. jūnijs
Justīne, Juta

Jukas Brazīlijā: Uzsāk prezidentes atstādināšanas procedūru

Brazīlijā otro reizi 24 gados tiks uzsākta prezidenta atstādināšanas procedūra, jo parlamenta - Nacionālā kongresa - apakšpalātas vairākums svētdien pēc ilgām un emocionālām debatēm nobalsoja par impīčmentu pret valsts galvu Dilmu Rusefu, kuru apsūdz manipulācijā ar valsts finanšu rādītājiem, lai nodrošinātu savu pārvēlēšanu 2014. gadā. Prezidentes atbalstītāji solījuši cīnīties par Rusefas attaisnošanu, otrdien lasāms avīzē Diena.

Svētdienas vakarā Brazīlijas galvaspilsētā Braziljā un citās valsts lielākajās pilsētās ielās izgāja simtiem tūkstošiem cilvēku, lai gandrīz vai karnevāla atmosfērā nosvinētu Nacionālā kongresa Pārstāvju palātas lēmumu atbalstīt Rusefas atstādināšanas procedūru. Par to nobalsoja 367 no 513 deputātiem, kas ir ievērojami vairāk par nepieciešamajiem 342.

"Prezidente Dilma, tagad tu zini, kā jutās desmit miljoni brazīliešu, kad viņi saņēma ziņu, ka ir zaudējuši darbu. Tu zaudē savu," paziņojot savu lēmumu, sacīja deputāts Kabu Sabinu. "Ardievu, dārgā, tev vairs nevajag atgriezties!"

Rusefas politiskie pretinieki uzskata, ka prezidente rīkojusies nelikumīgi neilgi pirms vēlēšanām 2014. gadā - atļāvusi valdībai izmantot aizņēmumus no valstij piederošām bankām, lai mākslīgi aizlāpītu caurumus budžetā un nomaskētu Brazīlijas ekonomikas slikto stāvokli.

Rusefa savā rīcībā nesaskata neko pretlikumīgu un apgalvo, ka arī iepriekšējie prezidenti un valdības ir izmantojušas līdzīgas shēmas, lai sasniegtu parlamenta noteiktos budžeta rādītājus. Arī juristi lauž šķēpus par to, vai šīs apsūdzības ir pietiekams pamats, lai mēģinātu panākt prezidentes atstādināšanu.

Visu rakstu lasiet otrdienas, 19. aprīļa, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits