Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Kā tika radīts Ziemassvētku vecīša tēls

>Ziemassvētku vecītis 21. gadsimtā - labsirdīgs, smaidīgs vīrs sarkani baltā kostīmā ar lielu, mīkstu vēderu un kuplu bārdu. Bet vai tieši šāds tas ir bijis gadsimtu gaitā? Izrādās, mūsdienu Ziemassvētku vecīša tēlu 1930. g. sāka veidot Coca-Cola, palūdzot mākslinieka Hedona Sandbloma uzņēmumam reklāmas vajadzībām uzzīmēt mīļu un pievilcīgu salaveci, komunikācijas aģentūras, kas pārstāv uzņēmumu Latvijā, pārstāvji pavēstīja portālam Diena.lv.

 

Mākslinieka zīmējumos dzima šodien mums visiem pazīstamais Ziemassvētku vecītis.

Tomēr Ziemassvētku vecītis noteikti nav tikai Coca-Cola uzņēmuma izdomāts personāžs, tam neapšaubāmi ir dziļas vēsturiskas saknes. Ir pieņēmums, ka leģendu par Ziemassvētku vecīti galvenais iedvesmotājs ir Svētais Nikolajs, kurš, pēc nostāstiem, ir dzimis III gs. Miras pilsētiņā (mūsdienu Turcijas teritotijā). Sv. Nikolajs, nācis no turīgas ģimenes, agri zaudēja vecākus un mantoja viņu īpašumus, taču vēlāk esot izvēlējies garīdznieka ceļu — pats dzīvojis askētiski, bet savu mantu ziedoja trūcīgajiem.

Saskaņā ar leģendām Sv. Nikolajs svētajās naktīs pa skursteni nolaidās trūkumcietēju mājās un ienesa tajās maisus ar zeltu vai zeltu iemetis pa logu — no tā arī radies stāsts, ka Ziemassvētku vecītis svētku naktī mājās iekļūst pa skursteni . Savukārt bīskapa Nikolaja nēsātā augstā galvassega laika gaitā ir pārtapusi par Ziemassvētku vecīša tradicionālo cepuri.

Ziemassvētku vecītis jau gadsimtiem ilgi eksistē arī kā skaista tradīcija. Vēl Viduslaikos franču mūki Sv. Nikolaja dienā ziedoja trūkumcietējiem, nolikdami pie viņu namdurvīm ēdienu. Vēlāk šie svētki izplatījās Nīderlandē un Vācijā, bet Renesanses laikā Sv. Nikolaja diena bija kļuvusi jau par vienu no gada populārākajiem svētkiem.

Iebraucēji no Nīderlandes leģendu par Ziemassvētku vecīti aizveda arī uz Jauno pasauli. Nīderlandiešu valodā viņa vārds ir „Sinter Klaas” – manāma līdzība ar amerikāņu Santa Klausu. Angliskais personāža vārds laikrakstos pirmo reizi tika minēts 1773. g., savukārt leģendas uzplaukums sākās 1823. g., kad tika publicēts ASV rakstnieka Klementa Klārka Mūra dzejolis „Sv. Nikolaja apciemojums” (labāk pazīstams ar nosaukumu „Nakts pirms Ziemassvētkiem”), kurā autors apraksta mazu vīriņu, kurš kā viesulis joņo pa gaisu astoņu briežu vilktās ragavās un klusām atstāj bērniem dāvanas.

Tomēr neskatoties uz tik ilgu vēsturi, līdz pat Coca-Cola radītajai reklāmai nav pastāvējies vienots priekšstats par vecīša izskatu, katrs to iztēlojās citādāk – tie bija gan slaidi vīrieši, kas var viegli tikt mājās caur skursteni, gan elfi, gan arī citi mītu pasaules varoņi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Makrons brīdina, ka Eiropa "ir mirstīga"

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits