Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Karš nesaudzē kultūrvērtības

Irākas ziemeļos karojošās džihādistu kustības Islāma valsts (IS) sekotāji pagājušās nedēļas beigās sākuši nolīdzināt aizvēsturiskas pilsētas drupas. Tas bija kārtējais islāmistu noziegums pret kultūrvēsturiskajām vērtībām, kuras IS uzskata par Dievam netīkamām. Arī iepriekš militāru konfliktu laikā apzināti ir iznīcinātas un izlaupītas senas vēstures liecības, kuru vērtība ir neizmērāma naudā. Eksperti uzskata, ka kultūrvēsturiskā mantojuma iznīcināšana ir jāpasludina par kara noziegumu, lai vainīgos varētu saukt tiesas priekšā.

Kara noziegums 

Irākas valdība ziņo, ka IS kaujinieki 5. martā ķērušies klāt pie senās pilsētas Nimrūdas drupu iznīcināšanas, liekot lietā buldozerus un citu smago tehniku. "Islāma valsts kaujinieki ieradās Nimrūdā, izlaupīja vērtslietas un tad sāka vietas nolīdzināšanu," kāds vietējās cilts pārstāvis pastāstīja ziņu aģentūrai Reuters. "Tur kādreiz bija statujas un mūri, kā arī pils, ko Islāma valsts ir pilnībā iznīcinājusi."

Pirms 3300 gadiem dibinātās pilsētas, kas atradās Tigras upes krastos, drupas uzskata par vienu no XX gadsimta lielākajiem arheoloģiskajiem atklājumiem. 1988. gadā tur tika uzieta senu dārglietu kolekcija, ko izstādīja Irākas Nacionālajā muzejā. Pēc masveidīgas Irākas muzeju izlaupīšanas, kas sekoja 2003. gadā notikušajam ASV vadītajam militārajam iebrukumam, izskanēja minējumi, ka dārglietas varētu būt nonākušas garnadžu rokās. Galu galā tās atrada Irākas Centrālās bankas ēkā.

Daudzi Nimrūdas drupās atrastie aizvēsturiskie objekti nogādāti uz muzejiem Mosulā, Bagdādē, Parīzē, Londonā un citviet. Tomēr milzīgi akmenī izkalti reljefi un statujas joprojām atradās tur.

ANO Izglītības, zinātnes un kultūras organizācija (UNESCO) Nimrūdas drupu sagraušanu nodēvēja par «vēl vienu šausmīgu uzbrukumu Irākas mantojumam». Institūcijas vadītāja Irina Bokova to pielīdzināja kara noziegumam. "Tīša kultūras mantojuma iznīcināšana ir kara noziegums, aicinu visus reģiona politiskos un reliģiskos līderus nostāties pret šo barbarismu," tā I. Bokova.

Februāra beigās IS publicēja video, kurā redzams, kā ar veseriem un perforatoriem bruņojušies islāmisti iznīcina ļoti vērtīgas statujas, kas atradās Mosulas muzejā. Daži no artefaktiem radīti IX gadsimtā pirms mūsu ēras. Vēlāk gan izrādījās, ka daļa no iznīcinātajiem priekšmetiem ir kopijas, bet oriģināli atrodas muzejos Bagdādē. Pagājušajā mēnesī IS sekotāji no Mosulas Galvenās bibliotēkas iznesa un sadedzināja 8000 grāmatu, no kurām daudzas bija senas un retas.

Irākas valdība satraukusies, ka IS iznīcinās arī citas kultūrvēsturiskās vērtības, piemēram, vairāk nekā 2000 gadu seno Hadras pilsētu, kas ir iekļauta UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā.

Pilda Dieva uzdevumu

IS paziņojusi, ka iznīcināt Irākas artefaktus uzdevis Dievs. Džihādistu galēji konservatīvajā islāma interpretācijā aizvēsturiskās statujas un relikvijas tiek uztvertas kā "viltus elki", kas demoralizējot musulmaņu ticību, tādēļ tie esot jāiznīcina.

Arheologi IS uzbrukumus Irākas kultūrvēsturiskajām vērtībām salīdzinājuši ar Afganistānas talibu režīma lēmumu 2001. gadā uzspridzināt Bāmijānas budas statujas. Toreizējā talibu vadība paziņoja, ka senās statujas pielūguši neticīgie, tādēļ tām neesot vietas Afganistānā.

Visu Ulda Ķezbera rakstu Karš nesaudzē kultūrvērtības lasiet pirmdienas, 9.marta laikrakstā Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Spridzina, lai atbrīvotu tiltu sagrāvušo kuģi

Kontrolētā eksplozijā pirmdien ASV pilsētā Baltimorā tika saspridzinātas martā sabrukušā Frānsisa Skota Kija tilta laiduma metāla konstrukcijas, lai atbrīvotu pie tilta balsta iestrēgušo ko...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits