Laika ziņas
Šodien
Migla

Kijeva: Likums par Donbasa īpašo statusu var tikt atcelts

Likums par atsevišķu Donbasa rajonu īpašo statusu var tikt atcelts vēl pirms tā termiņa beigām, intervijā telekanālam ICTV sacīja Ukrainas prezidenta Petro Porošenko administrācijas vadītāja vietnieks Ihors Hrivins."Likums pilnībā zaudēs spēku pēc trim gadiem. Tā darbība var tikt izbeigta arī pēc pusgada, ja netiks ieviesta kārtība.

Tā var beigties pēc gada," sacīja amatpersona.Pēc Hrivina teiktā, situācija Donbasā viņam atgādina franču filmu 13.kavrtāls par Francijas kriminogēnajiem rajoniem, kuros valda "haoss un nekārtība". Likuma pieņemšanu viņš uzskata par izeju no šīs situācijas.Politiķis uzsvēra, ka šādā veidā "nekāds novads" netiek radīts."Nav runa par Donbasu. Runa ir par vietējās pašpārvaldes īpašu kārtību atsevišķos rajonos un atsevišķās pilsētās. Nav runa nedz par DTR, nedz LTR" - "tautas republikām", kuras Austrumukrainā pasludinājušas Krievijas diversantu un vietējo kolaborantu bandas."Tā nav nekāda federācija, nekāds novads. Tā pat nav federalizācija, bet pati zemākā decentralizācijas pakāpe," uzsvēra Hrivins.Ukrainas varasiestādes ir gatavas iziet uz kompromisiem, bet ar teroristiem runāt negrasās. Turklāt "pārliecība par Krievijas uzticamību karājas mata galā", norādīja amatpersona.Krievijas diversanti, algotņi un vietējie teroristi aprīļa vidū Ukrainas austrumos sāka sagrābt valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes izvērsa pretterorisma operāciju.Augusta beigās Ukrainas kontinentālajā daļā iebruka Krievijas armijas regulārās vienības un izvērsa uzbrukumu pret Ukrainas armiju.5.septembrī Minskā sarunās, kurās piedalījās Ukrainas, Krievijas, Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO), kā arī prokremlisko bandu delegāti, tika parakstīta pamiera vienošanās, kas cita starpā paredz ugunspārtraukšanu un apmaiņu ar gūstekņiem.Ukrainas parlaments otrdien apstiprināja likumprojektu, kas paredz atsevišķiem Luhanskas un Doņeckas reģioniem uz trim gadiem piešķirt ierobežotas pašpārvaldes tiesības.Kijevai lojālais Doņeckas apgabala gubernators Serjijs Taruta otrdien kritizēja šo likumu.Mariupoli - Ukrainas valdības spēku kontrolēto Azovas jūras piekrastes pilsētu, pie kuras pozīcijas ieņēmis Krievijas karaspēks un vietējo kolaborantu bandas, - likums nebūt nenomierina, norādīja gubernators."Saistībā ar pieņemto likumu man ir vismaz 50 jautājumu. Kā dēļ gāja bojā mūsu puiši? Kāpēc tad vēl maijā nenotika miera sarunas? Jautājumus var uzdot bezgalīgi," otrdien žurnālistiem atzina Taruta.NATO Eiropas spēku virspavēlnieks ģenerālis Filips Brīdlovs otrdien sacīja, ka Donbasā šobrīd atrodas četri Krievijas Bruņoto spēku bataljoni.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijas triecienos Harkivai divi nogalinātie

Krievijas bruņoto spēku otrdien veiktajos triecienos Ukrainas austrumu pilsētai Harkivai nogalināti divi un ievainoti seši cilvēki, paziņoja Harkivas apgabala kara administrācijas vadītājs Olehs Siņe...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits