Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Komisārs: ES gatavojas izvirzīt apsūdzību Gazprom par konkurences pārkāpumiem

Eiropas Savienības (ES) komisārs ceturtdien paziņoja, ka ES gatavojas izvirzīt apsūdzības Krievijas gāzes koncernam Gazprom saistībā ar bažām, ka tas negatīvi ietekmē konkurenci Centrālajā un Austrumeiropā.

"Mēs šobrīd gatavojam iebildumu paziņojumu," žurnālistiem Lietuvā norādīja (ES) konkurences komisārs Hoakins Almunija.

Tā dēvētais iebildumu paziņojums ir solis, kas ļauj apsūdzētajai pusei sniegt savu atbildi, tādējādi galīgais jautājums šajā jautājumā varētu tikt pieņemts pēc Gazprom atbildes saņemšanas.

Almunija gan nenosauca konkrētu datumu šī paziņojuma publiskošanai.

"Nesaku, ka beigsim izmeklēšanu līdz gadumijai. Mums nav galīgā termiņa. (..) Strādājam smagi, lai to pabeigtu," viņš paziņojis.

ES enerģētikas komisārs Ginters Etingers, septembrī uzturoties Viļņā, izteicās, ka izmeklēšana Gazprom lietā varētu tikt pabeigta sešu mēnešu laikā, bet arī viņš neminēja konkrētākus datumus.

Kā vēstīts, Brisele 2012.gada septembrī sāka izmeklēšanu pret Gazprom saistībā ar ES konkurences noteikumu pārkāpumiem bloka dalībvalstīs, tostarp Bulgārijā, Čehijā, Igaunijā, Ungārijā, Latvijā, Lietuvā, Polijā un Slovākijā.

Tikmēr Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite, tiekoties ar Almuniju, pauda viedokli, ka, izmantojot savu monopolstāvokli, Gazprom kaitē Eiropas konkurētspējai.

"Negodīgas gāzes cenas kaitē visas ES konkurētspējai. Ja nav alternatīvu piegādes avotu un konkurences, tad enerģijas lietotāji - tiklab vienkāršie cilvēki, kā uzņēmēji - ir spiesti maksāt monopolista diktēto cenu. Tas bremzē stabilu tautsaimniecības attīstību, ekonomikas pieaugumu un negatīvi ietekmē cilvēku dzīves līmeni," viņa uzsvērusi.

Lietuva, kas šobrīd pilda ES prezidētājvalsts pienākumus, Krievijas dabasgāzi pērk par vienu no augstākajām cenām Eiropā un vairākkārt apsūdzējusi Gazprom negodīgā cenu politikā.

Grībauskaite arī norādījusi, ka Eiropas Savienībā ir svarīgi nodrošināt konkurences uzraudzības institūciju neatkarību, nepiekāpjoties "dažu politisko spēku mēģinājumiem" ierobežot šo institūciju pilnvaras un darbību.

Tikšanās laikā viņa pieskārusies arī priekšlikumiem pieņemt ES direktīvu, kas paredzētu kaitējuma atlīdzību par konkurences noteikumu pārkāpumiem. Pēc viņas teiktā, tā ir vēl viena iespēja, kā atturēt Gazprom ļaunprātīgi izmantot savu monopolstāvokli, jo pārkāpējiem negodīga konkurence maksās dārgāk - viņiem būs jāmaksā ne tikai sods, bet arī jāatlīdzina kaitējums patērētājiem un cietušajiem uzņēmumiem.

Almunija Viļņā ticies arī ar Lietuvas premjerministru Aļģirdu Butkeviču.

ES komisārs arī apliecinājis, ka līdz šā gada beigām tiks pabeigti visi procesi, kas saistīti ar "valsts palīdzību un finansējumu" Klaipēdas sašķidrinātās gāzes termināļa projektam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits