Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Kubā grib ierobežot valdīšanas ilgumu

Kubas augstākajām amatpersonām nevajadzētu strādāt ilgāk kā divus secīgus piecu gadu termiņus, un pie valsts vadības grožiem ir jālaiž jaunās paaudzes politiķi, nedēļas nogalē paziņoja valsts galva Rauls Kastro, atklājot Kubas Komunistiskās partijas pirmo kongresu 14 gadu laikā.

«Mēs esam secinājuši, ka mūsu interesēs ir ierobežot kalpošanas laiku augstos politiskos un valsts amatos ne vairāk kā līdz diviem piecu gadu termiņiem pēc kārtas,» savā uzrunā sacīja 79 gadus vecais R. Kastro, uzsverot, ka ierobežojumam vajadzētu attiekties arī uz viņu pašu.

R. Kastro ar nožēlu atzina, ka pēdējās desmitgadēs partijas vadība nav parūpējusies par pēctecību, tāpēc jaunās paaudzes kubieši neesot gatavi jau tagad pārņemt valsts vadību. «Šodien mēs saskaramies ar sekām, ka nav rezervistu soliņa, uz kura atrastos sagatavota maiņa, kurai būtu pietiekama pieredze un briedums, lai uzņemtos jaunus un sarežģītus pienākumus partijas, valsts un valdības pārvaldīšanā,» Kubas pašreizējo līderi citē aģentūra AFP.

R. Kastro, kuram jūlijā apritēs 80 gadu, sacīja, ka pašreizējie Kubas vadītāji «dzīves likumu dēļ» nākamo partijas kongresu vairs nepiedzīvos. Cienījams vecums ir arī abiem Kubas viceprezidentiem. Pirmajam viceprezidentam Huanam Mačado Venturam ir 80 gadu, otrais viceprezidents Ramiro Valdess ir 77 gadus vecs.

R. Kastro, kurš savulaik bija viceprezidents un aizsardzības ministrs, par Kubas prezidenta pienākumu izpildītāju kļuva 2006. gadā, kad šo amatu veselības stāvokļa dēļ vairs nespēja pildīt viņa brālis Fidels Kastro. 2008. gadā Rauls oficiāli kļuva par prezidentu.

84 gadus vecais F. Kastro, kurš pārņēma varu Kubā 1959. gadā, pirms dažām nedēļām paziņoja, ka atkāpjas arī no Kubas Komunistiskās partijas vadītāja amata un, visticamāk, šo godu nodos savam jaunākajam brālim.

Partijas kongresā, kas noslēgsies otrdien, paredzēts formāli apstiprināt plašās ekonomiskās reformas, ko Kubas valdība ir pieņēmusi pēdējā gadā.

R. Kastro kongresa atklāšanā solīja, ka valsts samazinās savu lomu ekonomikā un iedrošinās aizvien vairāk cilvēku dibināt savus uzņēmumus. Viņš paziņoja, ka kopš pērnā oktobra, kad tika atļauta privātuzņēmumu dibināšana, jau 200 tūkstoši cilvēku esot reģistrējušies kā pašnodarbinātie, tomēr netikšot atļauta bagātnieku šķiras izveidošanās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits