Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Laiks uz Lībiju

Pabeigtā NATO misija Lībijā ir pozitīvi vērtējama gan kā sekmīgs militārais ieguldījums, kas nobremzēja nekontrolētu civilo upuru pieaugumu, gan arī politiski nozīmīgs ieguvums, kas apstiprinājis Rietumu gatavību sniegt palīdzību situācijā, kad brutālā veidā tika bradāti cilvēktiesību pamati. Pirmajos mēnešos pēc alianses gaisa spēku iesaistīšanās gaisa kontroles nodrošināšanā šķita, ka viss norisinās ar nepietiekamu spēku, tagad jāsecina, ka šī operācija tikusi paveikta ar slavējamu precizitāti, pēc iespējas izvairoties no nevainīgiem upuriem.

NATO atņēma bruņoto spēku Muammara Kadāfi armijai un deva svarīgu atbalstu jaunajai revolucionāru armijai, kas izcīnīja izšķirošo cīņu. Rietumi ir ieguvuši nozīmīgu politisko kapitālu šajā valstī un labu sabiedroto Āfrikas ziemeļos. Turklāt tā domā gan jaunā valsts pagaidu vadība, gan lībiešu vairākums.

Savukārt pret Kadāfi mēģina izturēties, kā pret kaut ko vienīgi vēsturei piederīgu. Tik liela pašreiz ir sajūsma par pašu spēku atbrīvoties no 42 gadus ilgi valdījušā diktatora. Šeit nav līdzjūtības pret Kadāfi un diskusiju, vai viņa nonāvēšana ir uzskatāma par noziegumu. Diktatora valdīšanas laikā izdarītās slepkavības, savas tautas aplaupīšana, visbeidzot - jebkādas sarkanās līnijas pārkāpšana, izšķiroties par pilnīgi brīvu ieroču lietošanu pret demonstrantiem, arī noveda pie tādas nāves, kādu piedzīvoja Kadāfi. Jāatceras, ka tieši viņš bija tas, kurš politiskā dialoga vietā izšķīrās par bruņotu spēku. Un atstāja neievērotus uzaicinājumus atstāt valsti. Paklausījis viņš arī tagad dzīvotu par saviem salaupītajiem līdzekļiem. Līdz ar Kadāfi ir zudis arī daudz noslēpumu, taču vienlaikus viņa nāve atņēmusi beidzamo leģitimitāti viņa nedaudzajiem atbalstītājiem turpināt cīņu.

Tagad Lībija ir sākusi jaunu dzīvi. Vārda burtiskā nozīmē valsts veras vaļā, un kā pirmie turp dodas dažādu valstu uzņēmēji, kas zina patiesību par tiem, kas pirmie maļ. To derētu ielāgot arī Latvijas tirgotājiem un uzņēmējiem, ka tieši pārmaiņām gatavā Lībija ir viena no patlaban perspektīvākajām valstīm dažādiem biznesiem. Šajā valstī ir nauda, ar ko samaksāt par dažādām precēm un pakalpojumiem, ko nodrošina ik dienas iegūtais milzīgais daudzums naftas.

Atvērtība ir pa prātam arī Eiropas Savienībai, kurai pēc NATO misijas beigšanas jāpalīdz Lībijai. Un nevajadzētu samulst no izteiktajām šaubām, vai izdosies panākt vienprātību starp dažādām grupām šīs valsts sabiedrībā. Kā arī par paziņojumu ieviest šariata likumus - revolūcija Lībijā atspoguļo šīs sabiedrības gatavību pārmaiņām, labākai dzīvei, kas nav panākama ar radikālas reliģiskas kartības nodibināšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits