Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Lēmums par ES kandidātvalsts statusa piešķiršanu Serbijai tiks pieņemts februārī

Eiropas Savienība (ES) līdz februārim atlikusi lēmuma pieņemšanu par to, vai piešķirt Serbijai bloka kandidātvalsts statusu, piektdien paziņoja ES prezidents Hermans van Rompejs.

"Kandidātvalsts statusa piešķiršana Serbijai ir skaidrs mērķis," teica van Rompejs, apsveicot Belgradas spertos soļus, tiesai nododot Balkānu kara noziedzniekus un panākot pirmos rezultātus centienos uzlabot attiecības ar Kosovu.

Van Rompejs norādīja, ka ES turpinās vērot Belgradas rīcību reģionālās spriedzes mazināšanā, bet pilnvaras ārlietu ministriem februārī pieņemt lēmumu tiks apstiprinātas ES samitā janvārī.

Belgrada cerēja kandidātvalsts statusu saņemt jau piektdien Briselē notiekošajā ES samitā un lēmuma atlikšana, visticamāk, izraisīs asu neapmierinātību Serbijā.

Pēdējās nedēļās izcēlušās sadursmes starp NATO karavīriem un etniskajiem serbiem Kosovas ziemeļos Serbijas  pierobežā, kur sadursmēs ievainoti 50 Vācijas un Austrijas karavīri, kad simtiem serbu pretojās NATO miera uzturētāju centieniem novākt ceļu bloķējošās konstrukcijas, ko etniskie serbi uzcēluši Kosovas ziemeļos, kur pārsvarā likumiem nav spēka. Tādēļ virkne ES valstu, visasāk - Vācija - pieprasīja turpmāku progresu robežas drošības garantēšanā.

Vairākas   ES dalībvalstis ir norādījušas, ka nepieļaus iestāšanās sarunu sākumu ar   Serbiju,  līdz netiks mazināts saspīlējums starp   Serbiju  un Kosovu, kurā vairums iedzīvotāju ir etniskie albāņi, bet tā ir mājvieta arī etniskajiem serbiem. Decembra sākumā Serbija piekrita robežkontrolei ar Kosovu.

Kosovas karā, kas ilga no 1998. līdz 1999.gadam, tika nogalināti vairāk nekā 10 tūkstoši civiliedzīvotāju, galvenokārt etniskie albāņi. Šis karš pamudināja NATO bombardēt   Serbiju  un beidzās 1999.gadā, kad Serbijas  province Kosova tika nodota ANO pārvaldē. Kosova 2008.gadā pasludināja neatkarību no   Serbijas, un to jau ir atzinušas vairāk nekā 80 ANO dalībvalstis, tostarp ASV un vairākums   ES  valstu. Tomēr Serbija Kosovas neatkarību nav atzinusi un abu valstu sadarbība ir viens no priekšnoteikumiem, lai sāktu Serbijas uzņemšanas ES procesu.

Oficiālu pieteikumu dalībai   ES   Serbija  iesniedza 2009.gada decembrī.   Serbijas  valdība par mērķi noteikusi iestāšanos   ES  2014.gadā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Izraēla pauž vilšanos par Baidena brīdinājumiem

Izraēlas vēstnieks ANO ceturtdien paudis vilšanos par ASV prezidenta Džo Baidena draudiem pārtraukt noteiktas ieroču piegādes Izraēlai, ja tā uzbruks Rafahas pilsētai Gazas joslas dienvidos.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits