Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Lukašenko gatavs piektajam termiņam

Baltkrievijas autoritārais prezidents Aleksandrs Lukašenko, kurš savu amatu ieņem jau 21 gadu, visticamāk, kaimiņvalsts vadības stūri ciešā tvērienā turēs vēl vismaz piecus gadus, piektdien vēsta laikraksts Diena.

Svētdien notiks Baltkrievijas prezidenta vēlēšanas, kurās bez Lukašenko kandidēs vēl trīs pretendenti, taču viņi pildīs tikai statistu pienākumus, lai radītu iespaidu par demokrātisku balsojumu. Diez vai viņi sagādās reālu konkurenci A. Lukašenko, kura valdīšanas laikā ir izaugusi baltkrievu paaudze, kas nav pieredzējusi citu valsts vadītāju.

Neilgi pirms vēlēšanām Lukašenko amnestēja vairākus pazīstamus politieslodzītos, lai uzlabotu savu tēlu Rietumu acīs. Minska pēc pērn Krievijas veiktās Krimas pussalas aneksijas un militārā iebrukuma Austrumukrainā ir izrādījusi vēlmi uzlabot attiecības ar Eiropas Savienību (ES) un ASV. No ES diplomātiem un politiķiem, arī Latvijas, izskanējuši aicinājumi pārskatīt sankciju politiku pret Baltkrieviju.

Lukašenko, kurš pirmoreiz prezidenta vēlēšanās uzvarēja 1994. gadā, pretendē uz piekto amata termiņu. Tas ir iespējams, jo 2004. gadā referendumā tika atbalstīti konstitūcijas labojumi, kas atceļ ierobežojumu ieņemt prezidenta amatu vairāk par diviem secīgiem termiņiem.

Bez viņa dalībai vēlēšanās pielaisti vēl trīs kandidāti, kuri savākuši vismaz 100 tūkstošu atbalstītāju parakstus - mazpazīstamā demokrātiskās opozīcijas pārstāve Tatjana Karatkeviča, promaskaviskais Sergejs Gaidukevičs un Lukašenko politiku atbalstošais Nikolajs Ulahovičs.

Karatkeviča, kura aicinājusi uz "mierīgām pārmaiņām", paziņojusi, ka Lukašenko esot noguris no ilgstošās valdīšanas, tāpēc viņam vajadzētu doties pensijā. Viņas kandidēšana nav pa prātam citiem opozicionāriem, kuri uzskata, ka Karatkeviča palīdzēs Lukašenko leģitimēt vēlēšanas, kas, viņuprāt, nebūs ne brīvas, ne godīgas.

Gaidukevičs, kurš kandidēja arī 2001. un 2006. gada prezidenta vēlēšanās, paziņojis, ka gatavs strādāt, lai veidotu "pārtikušu Baltkrieviju". Savukārt Ulahovičs sevi raksturojis kā "lielisku vadītāju", kas vēlas "dot labumu savai tēvzemei", vēsta Radio Brīvā Eiropa.

Pēc pagājušajām prezidenta vēlēšanām 2010. gadā valsts galvaspilsētā Minskā notika plaši protesti, kuru dalībnieki apsūdzēja valdību balsojuma rezultātu viltošanā. Varasiestādes ar spēku apspieda protestus un arestēja simtiem cilvēku, arī vairākus Lukašenko konkurentus vēlēšanās. Dažiem no viņiem tika piespriests ilgs cietumsods par "masu nekārtību rīkošanu".

Pirms šī gada prezidenta vēlēšanām Baltkrievijas vara esot nepieredzēti laipna pret saviem kritiķiem. Baltkrievijas Žurnālistu asociācija norāda, ka valdības kontrolētie mediji šoreiz nav izplatījuši galēji negatīvu viedokli par opozīciju. Vienīgo opozīcijas kandidāti - Karatkeviču - pat intervējis valsts lielākais laikraksts Belarus Segodņa, kuru kontrolē prezidenta administrācija.

Varasiestādes pievērušas acis uz vairākiem politiskās opozīcijas rīkotajiem mītiņiem Minskas centrā, atļaujot arī 4. oktobrī notikušo demonstrāciju, kurā aptuveni 500 cilvēku protestēja pret Krievijas ieceri izveidot Baltkrievijā gaisa spēku bāzi.

Cēlākais varas žests bija Lukašenko augusta beigās pieņemtais lēmums atbrīvot no ieslodzījuma sešus opozicionārus, tostarp bijušo prezidenta amata kandidātu Nikolaju Statkeviču, kurš tika arestēts pēc 2010. gada protestiem. 2011. gadā viņam tika piespriesti sešarpus gadu cietumā.

Visu žurnālista Ulda Ķezbera rakstu Lukašenko gatavs piektajam termiņam lasiet piektdienas, 9.oktobra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits